Helenu Štáchovou, která propůjčila hlas Máničce a Líze Simpsonové, za jejího života stíhala jedna tragédie za druhou. Jaký byl život této fenomenální dabérky a scénáristky?

Helena Štáchová je neodmyslitelně spjatá s Máničkou.
Zdroj: Profimedia.cz

Když se řekne jméno Helena Štáchová, mnoho lidí si okamžitě vybaví Máničku a Lízu Simpsonovou. Tyto dvě slavné postavy ji provázely skoro celým jejím smutným životem. Velikánka českého dabingu a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka zemřela 22. března 2017. V životě to měla opravdu tvrdé.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 13. 05. 2018 23:50

Těžká autonehoda

V roce 1984 přežila velice těžku autonehodu, ze které si nesla trauma a následky do konce života. Proletěla předním sklem, které jí odřízlo rty, nos a vážně poranilo oko. Nehodu sama nezavinila a vinou nepozorného řidiče de facto přišla o obličej. Dle jejích slov se z ní stalo monstrum a dokonce hrozilo, že už bude navždy slepá. To, že se jí zrak vrátil, byl dle doktorů vlastně zázrak.

Smrt manžela

Jejím manželem se stal kolega z divadla Miloš Kirschner. Manželství bylo šťastné, ale netrvalo věčně. Kirschner byl těžký cukrovkář a vinou této nemoci přišel o nohu i o zrak. Poslední léta svého života strávil na invalidním vozíku. V roce 1996 zemřel ve velkých bolestech v nemocnici.

Její první dítě žilo jen jeden den

Se svou velkou láskou a životním partnerem Milošem Kirschnerem se seznámila v Divadle Spejbla a Hurvínka. Jí bylo 22 let, on byl již ženatý a dokonce měl děti. Trvalo sedm let, než se Kirschner rozvedl a začal s Helenou žít. Jejich prvním děťátkem byla holčička Helenka, která se narodila nemocná. Žila jen jeden den. Z manželství vzešly další dvě děti, Denisa a Ivan. Bolest po prvorozené Helence ale Helenu nikdy neopustila.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články