Historické dokumenty: Jak vypadaly požadavky na úředníka, nabídka nevěstince nebo domovní list?

Přihláška k odběru plynu.
Zdroj: Česká televize
Pracovní řád pro úředníky.Ceník z nevěstince z roku 1932.Lidová tvořivost v době okupace, rok 1968.Retro lístky na vlak, lanovku nebo třeba do zoo.+ 6 fotek+ 7 fotek

V době před listopadem 1989, kdy se svorně nadávalo na nesvobodu, politické procesy a jiné problémy, občané též nadávali na byrokracii totalitního systému. Jak v té době vypadaly nejrůznější dokumenty, kterých jsme měli doma desítky?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 03. 12. 2018 08:21

Velká očekávání

Po listopadu '89 existovalo nadšení lidí, kteří kromě obnovení demokracie věřili i v omezení moci byrokracie, jejíž nadměrný vliv též výrazně omezoval osobní svobodu.

Blýskalo se na lepší časy

První roky po pádu komunismu u nás byla byrokracie skutečně omezena. Úředníci byli najednou příjemní, usměvaví se snažili občanovi vyjít vstříc, všechno najednou šlo. Nevíme sice, nakolik to byla snaha upřímná, nebo se jednalo o obavu ze ztráty zaměstnání, nebo nechtěli být nařčeni z komunistických manýrů.

Zpátky v čase

Jenže za několik posledních roků v naší zemi to zase začíná vypadat, že byrokracie vítězí nad zdravým rozumem a stále nabývá na síle a úředníci za přepážkami se opět tváří stejně kysele jako kdysi.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články