Horečka v létě může pěkně potrápit nejen vás, ale i vaše děti. Jak účinně ji u nich léčit?

Nečekaná letní horečka může pěkně potrápit. Víte, jak s ní účinně zatočit u dětí?
Zdroj: Pixabay.com
Horečka je obranným mechanismem našeho organismu, pomocník v boji s onemocněním a infekcí.Horečka u dětí může mít mnoho příčin.Nad 40°C jde o vysokou horečku!Pokud vaše dítě trápí např. bolavé ouško, je nejlepší domluvit si návštěvu u lékaře a podat mu antipyretikum.+ 2 fotky+ 3 fotky

Je pravdou, že v letním období se s horečkou nesetkáváme tak často, ale o to víc nás může potrápit. Hrozí nám totiž kvůli ní vyšší riziko dehydratace. Horečka je obranným mechanismem organismu, pomocník v boji s onemocněním a infekcí. Jak s ní ale účinně bojovat u dětí?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 12. 07. 2018 11:22

Tělesné teplota se za normálních okolností pohybuje mezi 36 až 37 °C. Pokud překročí 37 °C, hovoříme o zvýšené teplotě. Teplota nad 38 °C se označuje za horečku a nad 40 °C jde o vysokou horečku.

Horečka u dětí může mít mnoho příčin. Může se jednat o reakci na očkování, růst zoubků nebo doprovází infekční onemocnění. V létě ji navíc může vyvolat angína, úžeh (přehřátí organismu způsobené sluníčkem), úpal (přehřátí organismu způsobené vysokou teplotou), nedostatek tekutin nebo otrava jídlem (v teple se bakterie rychleji množí).

 

Jak tedy s horečkou bojovat? 

Do 38 °C teplotu nesrážíme. Výjimka je, pokud má dítě bolavé ucho. Tehdy je nejlepší domluvit si návštěvu u lékaře a podat mu antipyretikum (lék na snížení teploty).

Ke snížení horečky u dětí existují 2 druhy antipyretik, které se liší účinnou látkou. Ideální je mít v lékárničce zastoupeny oba druhy těchto léků. Jak antipyretika s paracetamolem (Paralen, Panadol), tak antipyretika s ibuprofenem (Nurofen, Ibalgin).

K dostání jsou ve třech lékových formách. V tabletách, sirupu a čípkách. Vhodnou formu volíme s ohledem na věk a aktuální zdravotní stav dítěte, tablety jsou vhodné pro větší děti. Trápí-li dítě průjmy, nasadíme sirup, při zvracení jsou nejlepší čípky. Ty mají také nejrychlejší nástup účinku a pro malé děti jsou tou nejvhodnější formou.

Horečka se dá také snížit vlažnou sprchou nebo zábaly. Pro některé děti je vlažná sprcha snesitelnější, ale neměla by trvat déle než 10 minut.

Na zábal budete potřebovat slabé prostěradlo. Namočte jej do vody o teplotě 35 °C a zabalte do něj dítě od hrudníku po kyčle. Navrch dejte ještě suchou osušku. Nepoužívejte igelit ani jinou neprodyšnou vrstvu.

Zábal by měl trvat cca 12-15 minut, poté by měla následovat stejně dlouhá pauza. Můžete zopakovat 3x za sebou. Důležitou podmínkou je, aby dítě mělo horké celé tělo. Pokud má končetiny studené, v žádném případě se do zábalu nepouštějte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články