Hugo Haas. V Hollywoodu sice slavil úspěchy, ale stýskalo se mu po domově

Hugo Haas slavil úspěchy nejen v předválečném Československu, ale i za "velkou louží". Tam se postavil i do role autora scénáře, producenta, režiséra a samozřejmě představitele hlavní role
Zdroj: Profimedia.cz

Byl všestranným umělcem. Uměl nejenom skvěle hrát, ale vynikal i jako režisér. V dobách první republiky patřil k nejlepším českým hercům. Lidé ho milovali nejenom pro jeho talent, ale také pro jeho ikonický humor a sebeironii, díky které byl tak moc pověstný. Jaká byla tato herecká legenda v reálném životě?

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 11. 05. 2018 13:30

Narodil se v Brně v domě č. 11 židovskému obchodníkovi. Jeho starší bratr Pavel se stal hudebníkem a strýc z matčiny strany byl hercem. Zřejmě od něj pochází Haasův velký talent. Spolu s bratrem Pavlem studoval zpěv na brněnské konzervatoři.

V divadle

Po absolvování konzervatoře se místo na dráhu zpěváka dal na herectví. První angažmá získal v brněnském Národním divadle, kde působil dva roky. Později přešel do Ostravy a poté do Prahy, kde účinkoval v Divadle Komedie. Za jeho největší divadelní role je považován doktor Galén v Čapkově Bílé nemoci.

Film

V divadle sklízel jeden úspěch za druhým. Filmové role na sebe nenechaly dlouho čekat. Nejdříve hrál v němých filmech a groteskách. S příchodem zvukového filmu mohl plně využít svůj komediální talent, který se projevil především ve filmu Muži z offsidu. V roce 1936 si poprvé sedl na režisérské křeslo a do roku 1938 hrál ve třiceti filmech. Byl tedy hercem velice obsazovaným.

Strašlivá druhá světová válka a emigrace

Jeho skvělou kariéru přerušila válka. Kvůli sílícímu nacismu a antisemitismu musel z Československa uprchnout. Kvůli svému židovskému původu by pravděpodobně skončil v koncentračním táboře. To, že byl Žid, mu přineslo mnoho nepříjemností. Dostal kvůli tomu například výpověď v Národním divadle. Pochopil, že je pro něj situace vážná, a tak raději se svou manželkou Bibi uprchl do USA. Jeho otec a bratr Pavel válku nepřežili. Oba zahynuli v Osvětimi. 

V USA se mu začalo opravdu dařit. Začal vyučovat herectví a prosadil se i v Hollywoodu. Hrál ve filmech vedle takových hvězd, jako byl například John Wayne. Neuchytil se jen jako herec, ale také jako scenárista a producent. 

Do Čech se už nevrátil

I když se mu v Hollywoodu dařilo, hektický americký svět nebyl nic pro něj. Měl rád Evropu, a tak se raději přestěhoval do Vídně. Jeho žena Bibi později vypověděla, že až do své smrti myslel na své krásné rodné Brno. Když ale po třech letech od konce války nastoupil v zemi komunismus, rozhodl se do své vlasti už nikdy nevrátit. Zemřel ve Vídni 1. prosince 1968. Jeho urna s popelem byla převezena do jeho milovaného Brna, kde byla uložena na židovském hřbitově. Do svého Brna se tak přece jen vrátil. 

 

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články