Jak být dobrým rodičem

Je dobré dát na svou intucici
rodičovství se nejde naučitPomoci mohou například knihyAle vaše intuice je radou nejlepšíNezacházejte do extrémů+ 4 fotky+ 5 fotek

To je otázka, kterou si alespoň jedenkrát v životě položil každý nastávající rodič. Být rodič, totiž není absolutně nic lehkého a bohužel nás to ani nikdo nemůže naučit. Vlastně ani, může. Například naši rodiče. Ale kde vzít praxi?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 14. 03. 2018 17:31

Narozením dítěte jsme hozeni do vody a musíme plavat. Někdo si tedy začne shánět všemožné brožurky a knihy, kterého mají naučit, jak být rodičem. Někdo zase dá na svou intuici a dělá to, co je dle něj nejlepší.

Myslete především na sebe

Každý psycholog vám potvrdí, že abyste dosáhla toho, že budou vaše děti šťastné, musíte být nejdříve šťastná vy sama. Buďte v tomto ohledu tak trochu sobcem. Nešťastná máma, značí i nešťastné děti.

Nedejte na rady, řiďte se sebou

Cože? Tvoje dítě ještě… nestojí, nekrmí se samo, nechodí na nočník, nechodí, nemluví, neříká básničky, nechodí na kroužek nukleární fyziky a stále nosí dudlík? Jestli se dostanete do obložení více maminek či snad rodinných příslušníků se stejně, či podobně stou ratolestí, tomuto srovnávání se asi jen tak nevyhnete. Všechno má svůj čas a to, že je vaše dítko v něčem pozadu a nevejde se do přísných tabulek, neznamená, že je postižené a že vy jste špatná máma. Co na tom, že jejich dítě už ve dvou letech přečetlo Shakespeara v originále, to vaše to bude umět taky. Jen o pár měsíců dýl. Rozhodně toto popichování a srovnávání hoďte za hlavu.

Vyhněte se extrémům

Příliš přísná výchova je špatná. Dítě by si mělo uvědomovat své povinnosti a mělo by se zapojit do chodu domácnosti. Ale nemělo by to být nad jeho rámec. Je to stále ještě dítě, které si má užívat dětství a ne být otrokem domácnosti.

Benevolentní výchova je zase opačný extrém. Dovolit svému dítku naprosto vše, také nejde. Dítě potřebuje vědět, kam až může zajít, co smí a nesmí a kde jsou jeho hranice. Jinak z něj vyroste vejrostek, který si nikoho a ničeho neváží.

Nejlepší je intuice

Vychovávejte své dítě podle sebe. Od svých rodičů si do životů neseme mnoho zkušeností. Těch dobrých i těch špatných. Řiďte se jimi. To, co se nelíbilo nám v dětství, nedělejme ani svým potomkům. Literatura je dobrá věc. Může ukázat jak na to. Cestu si ale musíme zvolit každý sám.  

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články