Jak dostat tatínka do polepšovny. Máme pro vás pár zajímavostí, které film během natáčení doprovázely

Úspěšná rodinná komedie, ve které zazářil Tomáš Holý.
Zdroj: česká televize

Ruku na srdce. Kdo by nemiloval rodinné komedie režisérky Marie Poledňákové, která má na ně vyloženě patent? Co film, to skutečná perla. Pojďme se tentokrát podívat na to, jak se točil film Jak dostat tatínka do polepšovny s vynikajícím Tomášem Holým.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 25. 05. 2018 13:20

Ve scéně, kdy Vašek (Tomáš Holý) mamince (Jana Preissová) poprvé představí Beníka, je za dveřmi pokoje (a jeho zády) vidět šicí stroj Veritas z NDR ve tmavé verzi stolku.

Slovo "zašprclo", které Tomáš Holý použil při horolezeckém výstupu s tatínkem (František Němec), si sám vymyslel a použil ho mimo záběry při rozhovoru s režisérkou Marií Poledňákovou. Tu zaujalo a slovo pak použila ve filmu.

Luděk Sobota (zootechnik Vlk) z nostalgie pojmenoval starý hasičský automobil  Máňa, tedy stejnou přezdívkou, kterou použil pro traktor už ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! 

Pád ze skály Františka Němce (Luboš) nebyl hraný před kamerou, ale opravdu nešťastná náhoda. Profesionálové tvůrcům pověděli, ať na pískovec nelezou, protože je to nebezpečné. Štáb ale natáčet musel, a tak se Němcovi odtrhl chyt. Muž, který herce jistil, byl duchapřítomný a chytil okamžitě lano. Němec může mluvit o štěstí, protože vyvázl jen s pár odřeninami. Při pádu si odřel krk, který se potom maskéři snažili zakrýt. Kdyby spadl z víc než třímetrové výšky, pravděpodobně by si zlomil vaz.

K natočení filmu Marii Poledňákovou inspirovali sami herci, když ke konci natáčení filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) začali fabulovat, jak by se osudy postav mohly dále vyvíjet. 

František Němec získal za tento film cenu Zlatý krokodýl v kategorii Nejlepší herec. Tutéž cenu získal Tomáš Holý v kategorii Zvláštní cena za nejlepší dětský herecký výkon.

 Snímek se umístil na devátém místě v anketě Nejúspěšnější česká komedie století, vyhlašované při příležitosti stého výročí české kinematografie. 

 Marie Poledňáková nikdy neprozrazovala dětským hercům příběh, a dokonce ani repliky. Byla toho názoru, že jedině tak se u nich dosáhne spontánnosti a přirozenosti.

 

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články