Jak se stát spisovatelem? Stephen King vám dá pár užitečných rad

Krom toho, že je úspěšným autorem, učí lidi, jak psát.
Zdroj: Facebook
Krom toho, že je úspěšným autorem, učí lidi, jak psát.Na jeho kurzech kreativního psaní je narváno k prasknutí.Všichni se od něj chtějí naučit psát.Aby také ne, když je to jeden z nejčtenějších autorů na světě.+ 1 fotka

Od koho jiného se učit než od mistra řemesla? Stephen King, jenž je jedním z nejčtenějších autorů na světě, pořádá ve svém rodném Maine kurzy tvůrčího psaní. Učí lidi, jak psát. Vydal dokonce i knížku, ve které radí, jak napsat svou prvotinu. Knihu nazval O psaní – memoáry o řemesle. Jestli se i vy chystáte stát slavným spisovatelem, vezměte si rady a tipy toho velikána k srdci.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 04. 06. 2018 11:21

"Nebudu lhát a tvrdit, že neexistují žádní špatní autoři. Je mi líto, ale znám spoustu špatných autorů," tvrdí sám King. Jak tedy špatným autorem nebýt? Jak s knihou uspět a prosadit se? Tady je několik dobře míněných rad, jejichž autorem je právě Stephen King:

Přestaňte se dívat na televizi a čtěte, jak nejvíc můžete. Televize zabíjí kreativitu. Dobrý autor dělá dvě věci: Hodně čte a hodně píše.

Připravte se na větší porci kritiky, než dokážete snést. V tuhle chvíli o sobě možná pochybujete jen vy, ale až se do toho pustíte, bude o vás pochybovat ještě další spousta lidí. Důležité je se v takovou chvíli nevzdat a nepolevit. I když se stanete nejprodávanějším autorem světa, vždycky tu bude někdo, komu budete připadat málo dobrý.

Musíte psát především pro sebe. Psaní by vám mělo přinášet především radost a naplnění.

Když píšete, odpojte se od zbytku světa. Psaní by měla být v podstatě intimní činnost, při níž budete sedět někde v rohu místnosti, kde si vás nikdo nebude všímat a nikdo a nic vás nebude rušit. Od lidí přes telefon až po internet.

Nebuďte domýšlivý a pište normálně. Nehledejte dlouhá, vznešeně znějící slova nebo termíny jen proto, aby váš text působil lépe. Pište tak, jak je vám přirozené, jinak to bude vypadat hloupě a každý to pozná.

Vyhněte se dlouhým odstavcům. Jak odstavec vypadá, je skoro stejně důležité jako to, co říká. Musí hezky plynout a dobře, tedy pohodlně, se číst.

Nenechte se svazovat gramatikou. Pokud máte pocit, že se někam více hodí tvar slova, který není gramaticky úplně správný, nebojte se ho použít. Koneckonců jsou to právě spisovatelé, kdo vytváří jazyk a nová slova.

Naučte se dokonale popisovat. Popis sice začíná v autorově představivosti, ale měl by končit v té čtenářově. Je velmi důležité, aby si čtenář dokázal představit všechno, co mu předkládáte, a ještě navíc tak, jak si to představujete vy jako autor. Všechno, co vidíte ve své hlavě, musíte umět převést do slov.

Na druhou stranu není potřeba poskytovat čtenáři příliš mnoho informací a detailů o postavách, prostředích. Co není vyloženě důležité pro spád nebo děj, nemusíte rozebírat. Čtenář by měl mít nějaký prostor pro zapojení vlastní fantazie. Navíc budete mít jistotu, že se do toho příliš nezamotáte.

Pište tak, aby postavy byly reálné. Promyslete si jejich charaktery do všech detailů. Vážně je v pořádku, že váš vrah pomáhá staré babičce přes přechod?

Nepokoušejte se nikoho napodobovat. Nevyprodukujete nic jiného než nepovedenou napodobeninu.

Vytvořte si denní plán.

Stephen King píše každý den deset stran. Dejte si stejně jako on předsevzetí, že do tří měsíců budete mít první verzi vaší knihy. I přesto, že je hodně dlouhá.

Hodně štěstí!

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články