Jak se vyrábí Oscaři

Jádro sošek tvoří bronz. I když tomu tak před třemi lety nebylo.
Zdroj: Nw.de

Devětaosmdesáté předávání Oscarů je za námi. Zatímco vítězové cen za hlavní role nepřekvapili (Casey Affleck a Emma Stone), sošku za nejlepší film nezískal favorizovaný muzikál La La Land, ale černošské drama Moonlight. Ještě před ceremoniálem však server Tech Insider zabrousil do továrny na Oscary. Jak se legendární trofeje vyrábí?

Petr Kabrna
Petr Kabrna 28. 02. 2017 21:48

Zlaté sošky se rodí ve společnosti Polich Tallix, situované ve vesničce Rick Tavern ve státě New York. Ne vždycky tomu ale tak bylo.

Ve skutečnosti tu vznikají teprve třetím rokem. A to kvůli rozhodnutí vrátit se k bronzu, z nějž se trofeje vyráběly v raném „oscarovém období“.

Design sošek byl pak obnoven v roce 2015 a dle Tech Insideru kombinuje to nejlepší z dřívějších verzí.

Bronz máčený ve zlatě

Nejprve se vytiskne 3D model z vosku. Podle něj se následně vyrobí forma.

Jak už jsme zmínili, jádro Oscarů tvoří bronz. Po obroušení do požadované podoby se vyleští a putuje do Brooklynu. Tam získá svou typickou barvu.

Screencrush.com

Sošky jsou elektrolyticky pokovány 24karátovým zlatem. Čekaly na to tři měsíce – přesně takovou dobu trvá všech 50 trofejí vyrobit.

Strýček Oscar by byl hrdý

Původ Oscarů ale doposud není známý. Existuje několik verzí příběhu, jak soška přišla ke svému jménu.

Akademie filmového umění a věd poukázala na slova Margaret Herrick, po níž nese jméno renomovaná knihovna se světově proslulou sbírkou filmových relikvií. Prý prohlásila, že trofej vypadá jako „Strejda Oscar“ (přezdívka bratrance Oscara Pierce).

K autorství názvu se hlásila i Bette Davis, první prezidentka akademie. „Oscar“ byla prý přezdívka jejího první manžela. Později však od tohoto tvrzení ustoupila.

Blogs.thegospelcoalition.org

Termín „Oscar“ se významně rozšířil v roce 1934 poté, co ho v článku o vítězství Katharine Hepburn použil jeden novinář. I když Walt Disney by se s tím zřejmě úplně neztotožnil. Jméno prý vyslovil ve své děkovné řeči za vítězství Tří malých prasátek už v předchozím roce. 

Pravdu o zrození „Oscara“ se ale zřejmě nikdy nedozvíme.

Zdroj: Tech Insider/Heavy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články