Jak se ženy cítí při milování? Stydí se za své tělo i dovednosti

O svůj intimní život se musíte starat
Zdroj: Pixabay
Lesbičky se před sebou stydí méněOzvláštněte si milostný životO všem se svým partnerem mluvteO svůj intimní život se musíte starat+ 1 fotka+ 2 fotky

Celá desetina žen se pokaždé během sexu potýká s nejistotou ohledně své tělesné vizáže nebo milostných dovedností. Podobnou úzkost prožívají jen pouhá 3 % mužů. Odborníci se shodují, že je to dáno odlišnými nároky na ženskou a mužskou atraktivitu, které jsou v naší kultuře dosud pevně zakořeněné. Dobrou zprávou je, že nízké sebevědomí obvykle ženy s přibývajícím věkem opouští.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 02. 2019 14:00

Desetina žen se během sexu vždy stydí za své tělo či dovednosti v milostných hrátkách, naproti tomu u mužů činí tento podíl pouhá 3 %. Odhalila to aktuální studie zdravotního portálu euroClinix, jež se zabývala ženským sebevědomým a vnímáním vlastního těla při sexu.

„Tyto výsledky nejsou překvapující. Naše kultura dodnes klade v ohledu krásy nebo sexuální přitažlivosti více nároků na ženy. Příliš tomu neprospívá ani online prostředí, kde se to hemží fotkami sexy žen, často ovšem graficky upravenými, které pak lidé začnou vnímat jako normu,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz. Podle něj jsou kampaně propagující pozitivní vztah k vlastnímu tělu, i když není „dokonalé“ vzato obecným kulturním měřítkem, samozřejmě prospěšné, ale dosud bohužel nemají potřebný dosah ani rozsah, aby situaci zvrátily k lepšímu.

Pro ženské sebevědomí je nejlepší misionářská poloha

Sebevědomí žen v posteli se liší i v závislosti na poloze, kterou během sexu zaujímají. Nejlépe se cítí v misionářské poloze, kterou 40 % žen považuje za nejpohodlnější. Nejhůře je na tom pak v tomto ohledu poloha na koníčka, v níž se nejistě cítí zhruba pětina žen.

Důležité tedy je, aby spolu partneři vždy mluvili o tom, co jim vyhovuje a co ne. Nemá smysl, aby se žena například nutila do pozice, v níž se bude stydět či neustále myslet na to, jak vypadá. Sex by si oba partneři měli užít rovnocenně, a to lze jen tehdy, když spolu komunikují.

S věkem jde úzkost stranou

Zmíněná studie ovšem rovněž odhalila, že nejistota ohledně vlastního těla vyprchává spolu s přibývajícím věkem. Zatímco v kategorii 18 až 24 let se s ohledem na své tělo cítí vždy sebevědomě jen 7 % lidí, v kategorii 55 až 64 je jich již více než pětina. S přibývajícími léty totiž lidé vlastní tělo čím dál lépe znají, navíc již pravděpodobně mají dlouholetého partnera, před kterým se naučili nestydět.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články