Jak správně vyndat klíště? Ukážeme vám bezpečný a spolehlivý návod

Jaro je v plném proudu a s ním i zástupy klíšťat
Zdroj: zdroj: pixabay
Klíšťata mohou být velice nebezpečnávyskytují se ve vysoké trávě, ale i v nízkém porostu na ně můžete narazitKlíště dokáže mnohonásobně zvětšit svůj objem.Je potřeba chránit i své mazlíčky. Především ty, kteří mají světlou srst. Ti jsou pro klíšťata doslova magnetem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Krásné jarní počasí jde ruku v ruce s výskytem klíšťat v přírodě. V těchto teplých dnech je výskyt klíšťat největší a riziko, že nějaké chytnete, je dosti vysoké. Existuje mnoho způsobů, jak zakouslé klíště dostat z kůže ven.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 15. 04. 2018 18:31

Co nedělat

Když na svém těle naleznete klíště, rozhodně na něj nepatlejte indulonu. Klíště se začne dusit a veškeré škodliviny ze svého těla vpustí do vašeho těla. 

Nikdy klíště nevytrhávejte. Riskujete jeho přetržení, kdy vám v těle zůstane jeho hlavička s kusadly. Tělo si s nimi sice umí poradit a vyloučí je, jako například třísku, ale někdy se rána s kusadly může zanítit a udělat pořádnou neplechu.

Postup: 

Když se vrátíte z lesa nebo z louky, kde by se mohla klíšťata vyskytovat, svlékněte se a pořádně se prohlédněte. Mezi častá místa přichycení klíšťat patří: podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima a u dětí také ve vlasaté části hlavy.

Když klíště objevíte

Zakouslé klíště nejdříve vydesinfikujte. Tím ho paralyzujete. Použijte pinzetu a kývavým pohybem ze strany na stranu jej vytáhněte. Ránu ihned dezinfikujte.

Snažte se klíště nepřetrhnout. Když ve vašem těle zůstane kusadlo, je lepší vyhledat lékaře.

Vytažené klíště nemačkejte a nedrťte. Hrozí, že se nakazíte. Klíště raději spláchněte do záchodové mísy, nebo zabalte do ubrousku a spalte.

Místo přisátí klíštětem pár dní sledujte. Malá červená skvrnka je normální, ale pokud se začne zvětšovat nebo uprostřed vybledne, vyhledejte co nejdříve lékaře.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články