Jak získat Nobelovu cenu? Jednoduše si ji můžete koupit

Kdo by si nechtěl pořídit tuto cenu bez práce a námahy
Zdroj: zdroj: pixabay

Nemusíte být špičkový vědec, který rozlouskl vědeckou záhadu, geniální matematik, nadaný spisovatel, či usmiřovatel národů. Stačí, když budete mít obnos peněz a rázem se stáváte držitelem Nobelovy ceny. Možná to zní šíleně, ale několik Nobelových cen se v dražbách opravdu objevilo a stále objevuje.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 22. 04. 2018 12:10

Nobelovy ceny se udílejí již 114 let. Získat ji člověk může v oboru fyziky, chemie, ekonomiky, literatury, lékařství a za mír. Spousta slavných držitelů této prestižní ceny jíž poumírala a jejich vnuci a pravnuci, kteří se například dostali do svízelné finanční situace, tyto ceny prodávají ve dražbách. Takto smutně skončilo nejméně 10 nobelových cen a diplomů.

Kolik stojí Nobelovka?

Nejlevnější Nobelova cena byla vydražena za ,,pouhých“ 13 600 dolarů. V přepočtu je to asi 330 000 Kč. Byla udělena francouzi Aristidu Briandovi, který cenu dostal za mír. Stalo se tak v roce 2008. Od té doby až dodnes se do aukcí dostalo minimálně osm dalších Nobelových cen.

Nobelova cena je nejvyšší ocenění, které může člověk za svůj život dostat. Dle toho je také dražena. Nobelovky za mír tolik neletí, ale ceny za fyziku a chemii jdou na dračku. Cenově se pohybují okolo 300 000 dolarů.

Ceny živých majitelů stojí miliony

Nobelovy ceny se většinou prodávají, když je jejich majitel již po smrti. James Watson dostal Nobelovu cenu v roce 1962 za spolubojevení struktury DNA a za svého života ji také prodal. Vydražil ji za rekordních 4,76 milionu dolarů. Po pár letech dokonce získal cenu zpět. Ruský miliardář Ališer Usmanov, který ji vydražil, ji Watsonovi vrátil z vděčnosti za jeho průlomový výzkum.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články