James Bond podvodníků aneb seznamte se s Frankem Abagnalem, největším padělatelem šeků 21. století

Nedodělal ani základní školu a chvilku pobyl ve vězení za finanční podvody. Přes to je dnes multimilionáře... Legálně
Zdroj: profimedia
Frank Abagnale své neuvěřitelné zkušenosti s padělatelstvím zůročil ve jménu zákonaI když sám způsobil milionové škody, dnes stojí na druhé straně barikádyNapsal tři knihy. Jedna z nich je autobiografie, dle které byl natočen film Chyř mě, když to dokážešHlavní role ztvárnil Leonardo Di Caprio a Tom Hanks+ 2 fotky+ 3 fotky

Frank William Abagnale je dones brán jako největší podvodník a padělatel šeků 21. století. Genialitou, drzostí a zručností, s jakou podváděl americkou vládu se mu prozatím nikdo nevyrovnal. Nedokončil ani střední školu, ale to mu nebránilo stát se právníkem, pilotem, profesorem a dokonce i pediatrem. Aerolinkám Pan Am způsobil milionové škody, stejně jako USA a mnoha dalším evropským státům, kde působil. To vše se mu podařilo ještě před tím, než se stal plnoletým.

Redaktor
Redaktor 25. 06. 2018 18:17

Dnes je Frank Abagnale ženatý. Má tři děti a je z něj multimilionář. Ke svým penězům přišel legálně. Vybudoval firmu, která se zaměřuje především na finančí podvody. FBI pomohl dopadnout mnoho padělatelů a vynalezl spousty bezpečnostních systémů, na kterých zbohatl. Vypadá to jako příběh šikovného podnikatele, který si dal za cíl dopadnout každého padělatele peněz a šeků. Určitě tomu tak je. Ale co všechno musel tento člověk podstoupit, než se dal na legální vydělávání? Nad tím zůstává růzum stát.

Mládí

Frank vždy vypadal starší, než byl a uměl toho skvěle využívat. Jeho první obětí se stal jeho vlastní otec. Zneužil otcovu platební kartu, a tím ho přivedl ke krachu. Jeho otec měl obchůdek na Manhattanu a zrovna nijak slavně se mu nedařilo. Když se jeho rodiče v roce 1964 rozvedli, utekl z domu. V té době nebyl plnoletý a ani nedochodil střední školu.

Začátky podvodů

Jeho prvními podvody bylo vypisování šeků na jeho vlastní přečerpaný bankovní účet, což zjistil, že bylo možné, když byl okolnostmi donucen vypsat šeky na více peněz, než měl na účtu. Tímto způsobem to ovšem mohlo fungovat jen dočasně, a tak byl nucen otevírat si účty u různých bank vždy pod jiným jménem. Časem svůj podvodný um dotáhl k dokonalosti. Nevyráběl pouhé padělky, ale skoro skutečné šeky. Na setinu milimetru přesně. Tímto způsobem vydělal přes 40 tisíc dolarů, než na to banky přišly.

James Bond nebes

Aby nemohl být chycen, musel být neustále v pohybu. Rozhodl se stát se pilotem. A zamířil si to rovnou do nejslavnější a nejprestižnější letecké společnosti vůbec – Pan Am. Uniformu si obstaral, tak, že předstíral, že je pilot, který svou uniformu ztratil. Zavolal tedy do firmy, která pro Pan Am uniformy šila, a ta mu ji vydala. Licenci pilota si sám vyrobil, stejně jako průkazku letecké společnosti. NIkdo nepoznal, že není pilotem. Do té doby nikdy v letadle ani neseděl. Létal po celém světě jako kopilot. V cizině si mohl nechat proplácet své padělané šeky. Celkem takto poškodil 26 zemí světa a dokonce samotnou Pan Am, která kvůli němu přišla o 2,5 milionu dolarů. To už mu ale byla na stopě FBI a on se rozhodl na chvilku změnit povolání.

Lékařem

Stal se tedy lékařem. Diplom z Harvardu opět zfalšoval a udělal velký dojem na ředitele nemocnice v Georgii. Dostal místo jako doktor na záskok. Vedl také tým mediků, kteří byli v nemocnici na praxi. Veškerou svou práci tedy nechal dělat je. Jednou mu to ale málem nevyšlo. Na pohotovost bylo přivezeno přidušené dítě, které málem nechal zemřít, protože jednoduše nevěděl, co s ním. To ho vylekalo a raději sám odešel.

Právníkem

Stal se tedy právníkem. Diplom z práv si opět zfalšoval a ve svém životopise popisuje tuto práci jako „kluk pro všechno“, který pouze nosí svému šéfovi kafe. Ostatním kolegům ale začalo být velice podezřelé, že se mu moc nechce mluvit o své alma mater. Když Frank zjistil, že jeho kolegové něco větří, raději odešel sám.

Profesorem

I když měl dokončenou jen základní školu, stal se profesorem na vysoké škole, kde přednášel sociologii, ačkoliv o ní nevěděl absolutně nic. Na děkana udělal velký dojem. Stal se jedním z nejoblíbenějších profesorů na škole. Brzy musel jít jinam. Kvůli svým podvodům musel být neustále v pohybu.

Suma sumárum

Během pěti let pracoval pod osmi identitami (i když jich měl mnohem víc na proplácení šeků) a podal falešné šeky v hodnotě přes 2,5 milionu amerických dolarů v 26 zemích světa. Peníze byly použity na přípravu dalších podvodů a hlavně na jeho drahý životní styl, kdy chodil na rande s letuškami, jedl v luxusních restauracích, kupoval si drahé oblečení a podobně.

Zatčení a vězení. Práce pro FBI

Nakonec spadla klec. V 70. letech byl ve Francii zatčen. Vydat ho chtělo všch 26 postižených zemí. Chvilku seděl ve Francii, kde málem zemřel. Živořil v hrozných podmínkách. Potom si chvilku odseděl ve Švýcarsku a nakonec byl vydán zpět do USA. Americké soudy ho soudily jako dospělého. Hrozilo mu 12 let. Tam si FBI začala všímat, že o padělání a podvodech ví naprosto vše a začala ho využívat ve svých služnách. FBI pomohl dopadnout mnoho padělatelů a přidal se tak na stranu zákona. Založil si firmu, která se specializuje na finační podvody a vynalezl spoustu bezpečnostních systémů, které dnes využívají miliony bank, firem, aerolinií, filmových společností a muzeí na celém světě. Mezi nejznámějšími zákazníky jsou například Shell a Ford.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články