James Stewart – legenda, kterou obdivoval i Alfred Hitchcock

Milovala ho celá Amerika.
Zdroj: wikipedia.org
Stewart byl fenomenálním hercem.Získal Oskara.Milovala ho celá Amerika.Jeho kariéra trvala 57 let.+ 5 fotek+ 6 fotek

Přátelé mu neřekli jinak než „Jimmy“ a byl nejoblíbenějším herecem Alfreda Hitchcocka. Fenomenální herec James Stewart zazářil ve snímcích Pan Smith přichází, Okno do dvora nebo Vertigo a milovala ho snad celá Amerika. Narodil se 20. května přesně před 110 lety.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 20. 05. 2018 10:33

Jeho kariéra odstartovala v roce 1934, kdy začal natáčet komedie s morálním ponaučením. O rok později přesídlil do Hollywoodu a zakotvil u Louise B. Mayera a jeho studia MGM. Poté se dostal do Columbia Pictures a do spárů oscarového režiséra Franka Capry, který objevil jeho potenciál a talent a nabídl mu roli ve své veselohře Vždyť jsme jen jednou na světě.

A tak se zrodil hvězdný James Stewart, o kterého byl obrovský zájem, a jeho hvězda začala zářit. O rok později už byl na vrcholu kariéry. Ve snímku Pan Smith přichází si zahrál svou nejcharakterističtější roli. A všechny přesvědčil o tom, že se opravdu zrodila hvězda. Lidé ho začali milovat a nikdo už nepochyboval o jeho hereckém talentu.

Zahrál si v mnoha filmových rolích, dokonce byl pětkrát nominován na Oscara za hlavní roli ve filmech Mr. Smith Goes to Washington z roku 1940, The Philadelphia Story z roku 1941, It's a Wonderful Life z roku 1946, Harvy z roku 1951 a v roce 1959 za Anatomy of a Murder. Získat Oscara se mu podařilo za film The Philadelphia Story. Jeho kariéra trvala neuvěřitelných 57 let, svůj poslední film natočil v roce 1991. 

James Stewart byl oblíbeným hercem Alfreda Hitchcocka, a tak si zahrál i v několika jeho filmech. Snad nejslavnějším z nich je Okno do dvora. Ale zazářil i ve snímcích Provaz, Vertigo nebo Muž, který věděl příliš mnoho. Jeho kariéru ale přerušila na pár let válka a Stewart se přihlásil k letectvu. Absolvoval 20 bojových misí a získal několik vyznamenání. V roce 1949 se oženil. Zemřel před 11 lety, ve věku 89 let, v Beverly Hills. V srdcích fanoušků ale bude stále dál.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články