Japonští vědci vymýšlejí drony, které mají v budoucnu nahradit včely. Populace včel totiž nebezpečně klesá

Populace včel je v ohrožení
Zdroj: zdroj: pixabay

Dvě třetiny všech rostlin na planetě Zemi je závislých na včelím opilování. Včelstvo ale čím dál tím víc vymírá, což značí velký problém. Japonští vědci se připravují na nejhorší a dali se do výzkumu robotických dronů, které by chybějící včelstvo v budoucnu nahradily.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 24. 04. 2018 09:55

Včela medonosná je nepatrné zvířátko, které na svých bedrech nese odpovědnost za život na zemi.

Důležitost včel pro přírodu a člověka definoval Albert Einstein: "Pokud by zmizely na zemi včely, zbývají lidem jen čtyři roky života." Rozhodně to není přehnané tvrzení.

Včela medonosná je nesmírně důležitá pro udržení rozmanitosti přírody a je jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce. Má hlavní a nezastupitelné místo v přírodě jako opylovatelka kulturních i planě rostoucích rostlin.

Japonské drony

Japonský vědec Eijiro Myjako a jeho tým z tokijského vědeckého institutu pracují na mini dronech, které by měly ubývající včelstvo v budoucnu zastat. Tyto drony by měly umět opylovávat květiny a dokonce i vyrábět med stejně jako včely. Už je dokonce zhotoven první prototyp. Váží asi 15 gramů a má velikost jako krabička sirek. Jeho spodní strana je pokryta koňskými žíněmi napuštěnými speciálním lepivým gelem. Když dron naletí na květinu, pyl je zachycen a na další rostlině zůstává. Při prvních pokusech byl schopen tento mini dron opylovat svou první lilii. Ze sta pokusů bylo zatím úspěšných 37.

Vše je vývoji

Drony zatím nemají umělou inteligenci a ovládají se manuálně. To chtějí vědci změnit. Velkým limitem je baterie, která dron pohání. Zatím vydrží pouhé tři minuty. Cesta to tedy bude ještě dlouhá.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články