Jeho rukopis byl divoký a nespoutaný: Uplynulo 64 let od úmrtí malíře Henriho Matisse

Matisse byl hlavní postavou uměleckého směru zvaného fauvismus.
Zdroj: wikipedia
Matissův obraz Odaliska v šedých kalhotkách.Malíř ve svém ateliéru.Muzeum Henriho Matisse v Nice.Jeden z nejslavnějších obrazů: Portrét se zeleným pruhem z roku 1905+ 2 fotky+ 3 fotky

Francouzský umělec. Malíř, sochař, grafik a hlavní postava fauvismu. On a Pablo Picasso ovlivnili vývoj umění ve druhé polovině dvacátého století.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 01. 11. 2018 17:21

Henri-Émile-Benoit Matisse se narodil 31. prosince 1869 v Le Cateau-Cambrésis na severu Francie. Jeho rodiče obchodovali s kořením a měli také vlastní drogerii. Po svém synovi Henrim chtěli, aby obchod převzal, ale kvůli zdravotnímu stavu nakonec začal studovat práva v Paříži. Získal diplom a začal provozovat právnické řemeslo, ale krátce poté jej zánět slepého střeva upoutal na lůžko -  a aby se nenudil, začal kreslit. A to mu otevřelo oči a on se najednou toužil vymámit z ospalého maloměstského života.

Přesedlal na uměleckou dráhu, odjel do Paříže a začal se věnovat umění. Po nějaké době se mu podařilo se usídlit v ateliéru na École des beaux-arts. Rád sbíral obrazy a díla a ve své sbírce měl například van Gogha, Gaguina, Rodina a Cézanna. Matisse si je kupoval rád i přesto, že nějaký čas jeho rodina nebyla v nejlepší finanční situaci.

Slovo „fauves“ znamená ve francouzštině šelma – a ačkoli fauvismus nepatřil mezi oblíbené umělecké směry, i tak se kupci pro díla divokých barev našli.

Ke konci života Matisse postihovalo mnoho zdravotních potíží. Trpěl také anginou pectoris, astmatem, ale i přesto stále pracoval. Jeho poslední dílo, Rockefellerova růže, zdobí unitářský kostel v Pocantico Hills, státě New York.

Henri Matisse zemřel 3. listopadu 1954 na infarkt ve svém domě v Cimiez. Je pochovaný se svou bývalou manželkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články