Jiří Dvořák o filmu Narušitel: Kdybych nebyl hercem, byl bych určitě pilotem

Narušitel
Zdroj: Csfd
Osud letce ve filmu NarušitelFilm je plný hereckých hvězdVe filmu uvidíte nejrůznější letadla té dobyNový český film Narušitel+ 8 fotek+ 9 fotek

Na konci ledna vstoupil do českých kin film Narušitel osmnáctiletého producenta Davida Baldy, který se ujal nejen kamery, ale spolu s kamarádem napsal i scénář. V příběhu inspirovaném osudem Davidova dědečka a jeho přátel si zahrály hvězdy jako Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka, Veronika Arichteva či Pavel Neškudla.

Redaktor
Redaktor 11. 02. 2019 12:00

Děj filmu zobrazuje život armádních letců socialistického Československa. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na Západ a hlavní hrdina se ho pokusí napodobit.

„Je to film o útěku za svobodou, o kontrastu mezi službou v armádě a láskou k létání. Chceme nejen vzpomenout na zločiny StB, ale taky ukázat na piloty, kteří to neměli v této komplikované době socialismu jednoduché,“ říká Balda.

Hudbu pro film složili Jiří Janouch a Michal Hrůza, snímek do kin doprovází i píseň a videoklip Nad světem. Film využívá velké množství letových záběrů. Dvořák i všichni další herci byli při natáčení v letadle a natáčeli vysoko nad zemí. Dvořák si dokonce létání tak zamiloval, že prohlásil, že kdyby nebyl hercem, byl by určitě pilotem.

„Kdybych nebyl hercem, byl bych pilotem, je to má životní vášeň a sen. Poprvé jsem letěl letadlem na letišti v Polné, kdy mě vzali do letadla, kterému piloti říkají traktor a který tahá větroně. Ten úžasný pocit si pamatuju úplně přesně. Je to asi patnáct let zpátky, nikdy předtím jsem neletěl. Vždycky jsem po tom toužil, ale nikdy jsem v letadle neseděl,“ svěřil se Jiří Dvořák, který měl oproti ostatním hercům výhodu v leteckých přípravách na film.

Představitelé pilotů opravdu točili ve vzduchu v letadlech a někdy museli skutečně pilotovat. „Já se tomu od dětství věnoval teoreticky přes knížky a moje první hra na počítači byla letový simulátor. Takže jsem věděl, co každý budík znamená,“ vysvětluje Dvořák, který stejně jako další herečtí bardi – Pavel Kostka a Stanislav Zindulka – kývli na Davidovu nabídku rolí proto, že je film zaujal nejen z morálního hlediska, ale také proto, že je dostal jeho talent a odhodlání.

„David je zosobněním věty, že když člověk chce, tak všechno jde,“ dodává Jiří Dvořák, který si spolupráci s mladinkým režisérem nemohl vynachválit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články