Karikaturista s hudebním talentem: Výročí smrti Lyonela Feiningera, kterého nacisté nenáviděli

Lyonel Feininger byl velký umělec.
Zdroj: panopticon
Už v Berlíně na škole začal přispívat svými karikaturami do různých deníků.V roce 1892 odešel do Paříže dokončit svá studia, ale pak se opět vrátil do Berlína.Roku 1919 se stal profesorem na Bauhausu, ale po nástupu nacistů se jen těžko vyrovnával s problémy, jež ho pronásledovaly.V Paříži se seznámil s kubisty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Americko-německý malíř, fotograf, karikaturista, hudební skladatel. Základem jeho formy byl kubismus, maloval kompozice s loďmi či architekturou. Pracoval se světlem, aby dosáhl až magických efektů. Romantický nádech jeho obrazům dodávaly chladné a teskné tony.

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 19:37

Narodil se 17. července 1871 v New Yorku do rodiny německých přistěhovalců. Velká většina jeho uměleckého formátování proběhla pod evropským vlivem. V Berlíně od roku 1887 studoval umění na Královské akademii. Tehdy již také začal přispívat svými karikaturami do různých deníků. Malířem na plný úvazek se stal až o dvacet let později. V roce 1892 odešel do Paříže dokončit svá studia, ale pak se usadil v Berlíně. Později se znovu ocitl v Paříži, kde se seznámil s kubisty – kubismus měl na jeho díla velký vliv, tím největším byl ovšem Robert Delaunay, sdíleli spolu zájem o emocionální působení barev.

Roku 1919 se stal profesorem na Bauhausu, ale po nástupu nacistů se jen těžko vyrovnával s problémy, jež ho pronásledovaly. Bauhaus byl zavřen a Feininger byl nacisty prohlášen za zvrhlého umělce: po tomto incidentu odešel zpět do Států.

Byl ženatý s Clarou Fürst, dcerou malíře Gustava Fürsta, o několik let později se ovšem rozvedl a vzal si Julii Berg, se kterou měl několik dětí. Jeho syn Andreas se stal slavným fotografem a T. Lux fotografem a malířem.

Zemřel 13. ledna 1956 v New Yorku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články