Kdo byl opravdu Che Guevara? Naivní snílek, hrdinný revolucionář, nebo šílený vrah

Obyvatelé Latinské Ameriky mají tohoto muže za velkého hrdinu. Nám evropanům přijde jako Hitler v rudém. Kde je pravda?
Zdroj: pixabay
Obyvatelé Latinské Ameriky mají tohoto muže za velkého hrdinu. Nám evropanům přijde jako Hitler v rudém. Kde je pravda?I dnes si můžete Guevaru na triku pořídit v každém stánku v Latinské Americe.Setkání s Casterem bylo osudovéPoslední Guevarova fotka pár minut před popravou+ 1 fotka+ 2 fotky

Asi od všeho trochu. Ernesto Guevara, přezdívaný Che, je opravdu velice rozporuplná historická postava. Vystudoval medicínu a zavázal se lidem pomáhat. Přitom když s Casterem přebral na Kubě moc, nechal bez mrknutí oka postřílet všechny nepohodlné lidi. I ty, kteří s ním jen nesouhlasili. Chvilku dokonce tajně pobýval v Československu.

Redaktor
Redaktor 28. 05. 2018 13:03

Narodil se jako Ernesto Rafael Guevara de la Serna v Argentině. Až na těžké astma prožil normální dětství. Do běžné základní školy nechodil. Učila ho matka, která v něm vypěstovala velkou lásku ke knihám. Jeho dětská léta byla rájem. Rodiče se měli rádi a všichni k sobě měli velice blízký vztah. Byla to také matka, která ho seznámila s marxismem. Rád sportoval a i přes těžké astma byl velice dobrý ve fotbale. Vždy mu to ve škole šlo, a tak se rozhodl stát se lékařem. Guevarovi byli celkem bohatí, a tak si pro malého Ernesta mohli dovolit skvělé školy. Medicínu studoval v Buenos Aires, kde si vysloužil pověst šprta. Procházel s vyznamenáním a všichni profesoři mu předpovídali velkou lékařskou budoucnost.

Motocyklové deníky

Osud tomu ale chtěl jinak. I když byl opravdu inteligentní a četl mnoho knih, politiky se stranil. V posledních letech studia medicíny se rozhodl cestovat. Spolu se svým dobrým kamarádem Albertem Granadem, který na stejné škole studoval biochemii, projeli na starém motocyklu celou Latinskou Ameriku. Z těchto cest si Guevara psal deník, který později vyšel i knižně. Ernesto se na svých cestách setkal s nepředstavitelnou chudobou a útlakem lidí. To ho velice zasáhlo a změnilo mu to život. Jak sám do deníků napsal: „Z těchto cest jsem se vrátil jako úplně jiný člověk.“

Revolucionář

Promoval v roce 1953 s červeným diplomem a rozhodl se odcestovat do Venezuely, kde byla klinika na léčbu lepry. Jeho touha něco změnit ho ale neopustila, a tak své plány přehodnotil a na kliniku nikdy nedorazil. Vydal se do Guatemaly. Zde se včlenil do levicového hnutí a aktivně podporoval vládu demokraticky zvoleného prezidenta Árbenze. Árbenz nakoupil zbraně z Československa a hned poté došlo v celé Guatemale k ivazi vojsk USA. Ernesto by tedy nucen okamžitě uprchnout do Mexika.

Setkání s Castrem

V Mexiku se seznámil s Fidelem Castrem a jeho mladším bratrem Raulem, kteří zde začali cvičit skupinu bojovníků, se kteými měli vpadnout do Havany. Ti dva si okamžitě padli do oka. Přidal se ke Castrovi a na Nový rok 1959 společně obsadili Havanu a svrhli diktátora Fulgencia Batistu.

Vrah a kat

Po revoluci obdržel Guevara kubánské občanství a začal řádit. Aktivně se angažoval v masových popravách politických vězňů. V této souvislosti je známý i jeho výrok: „Ano, popravovali jsme, popravujeme a budeme popravovat.“ („Sí, hemos fusilado, fusilamos y seguiremos fusilando...“) Tuto větu pronesl při projevu v OSN, kde všechny přítomné opravdu šokoval. Později se stal prezidentem Kubánské národní banky a od roku 1961 řídil také ministerstvo průmyslu, během čehož se snažil dál propagovat svou vizi spravedlivé beztřídní společnosti. V této funkci byl zastáncem tvrdé centralizace a rozpočtového financování ekonomiky (v době výkonu této funkce mu poradce dělal i československý ekonom Valtr Komárek). Byl jedním z hlavních nositelů problematické koncepce morálních, nikoliv finančních pracovních stimulů (tedy pracovat pro „potěšení“ z práce, nikoliv pro peníze), která způsobila značné potíže místní ekonomice. Za své působení byl kritizován již krátce po odchodu do Afriky i od svých současníků, včetně prezidenta Dorticóse v roce 1966.

Sbohem, Fideli

v roce 1966 se s Fidelem rozhádal a rozcházel v názorech tak moc, že se rozhodl Kubu opustit. V té době byl již známý pod přezdívkou Che, která v překladu znamená něco jako Hej nebo Kámo. Často tak lidi oslovoval. Rozhodl se šířit myšlenku revoluce dál, a tak odjel do Konga, kde o jeho maniackou revoluci nikdo nestál. A také tam málem umřel na malárii. V té době po něm šla FBI, a tak se na čas vytratil. Ukázalo se, že se 6 měsíců skrýval v Československu v obci Ládví. Oholil si hlavu a žil pod jinou identitou. Dlouho se skrývat nedokázal, a tak odjel opět šířit revoluci do Bolívie.

Smrt

Mise v Bolívii skončila katastrofou. Muži, které naverboval, byli neschopní, panovala mezi nimi mizerná morálka a začali ho zrazovat. Nakonec měli celé té mašinérie tak moc plné zuby, že Guevaru sami udali. Guevara byl zraněný zajat. Bolivijský prezident René Barrientos nařídil 9. října 1967 Guevarovu popravu. Poprava byla provedena v málo přístupné vesničce La Higuera tak, aby rány vypadaly jako rány z boje. Samotný rozkaz byl proveden bolivijským vojákem Mario Teránem.

Kdo tedy byl Che Guevara? Opravdový hrdina, nebo jen obyčejný vrah?

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články