Kdo v 50. letech nekouřil, jako by nebyl: Jaké cigarety byly za socialismu nejoblíbenější?

Kouření je nezdravé, ale můžeme na chvíli zavzpomínat na to, jaké cigarety se za socialismu kouřily.
Zdroj: facebook
Kdo v 50. letech nekouřil, jako by nebyl: Jaké cigarety byly za socialismu nejoblíbenější?Kdo v 50. letech nekouřil, jako by nebyl: Jaké cigarety byly za socialismu nejoblíbenější?Kdo v 50. letech nekouřil, jako by nebyl: Jaké cigarety byly za socialismu nejoblíbenější?Kdo v 50. letech nekouřil, jako by nebyl: Jaké cigarety byly za socialismu nejoblíbenější?+ 4 fotky+ 5 fotek

Někteří z nás pamatují ještě zapálené cigarety v tramvajích, ve vlacích, nemocnicích a u mnohých se kouřilo i doma. Byly to časy, kdy kouřit bylo populární a dokonce samotní politici zařadili tabák mezi základní spotřební zboží.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 01. 02. 2019 09:10

Pamatujete na značky cigaret, které se v Československu prodávaly za socialismu? A které z nich se na pultech udržely dodnes?

Na výrobu tabákových výrobků byly v Československu tři továrny. V Hodoníně, Novém Jičíně a v Kutné Hoře, kde mají svůj původ tak oblíbené sparty, které se na trhu objevily v roce 1964. Ty se často prodávaly za větší peníze, než bylo uvedeno na obalu – tedy místo osmi korun za korun dvanáct. Kdo chtěl „tvrdé“, musel přihodit ještě dvě koruny navíc.




Cigarety s filtrem se u nás objevily jako novinka v polovině šedesátých let. Byly to značky Vlasta, Astra nebo Clea. Poslední zmíněné, lidově nazývané „klejky“, pak tratily na oblibě kvůli příchodu cigaret značky Petra.


Druhá polovina minulého století kuřákům přála. Kouřilo se doma i v hospodách, a kdyby tehdejším tabákovým požitkářům někdo oznámil, že po vstupu do nového tisíciletí se bude razit zdravý životní styl, a to až takovým způsobem, že se zakáže kouření v hospodách, nevěřili by.


Ostatně sám československý prezident Antonín Zápotocký se tehdy vyjádřil jasně: „Tabák sice není potřebný k životu, ale není nutné jen žít, je třeba také užít.“


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články