Když se řekne sv. Valentýn: Vše, co jste chtěli vědět o tomto svátku

Bonboniéra a květiny - klasický dárek ke svatému Valentýnu.
Zdroj: Pixabay
Květina je povinností.Přání z lásky potěší.Romantickou večeří nic nezkazíte.Čokoládová srdíčka jsou roztomilou pozorností.+ 1 fotka+ 2 fotky

Odkud se legenda o sv. Valentýnu vzala? Valentýn, kterého si v polovině února připomínáme, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskupem z Terni, který žil ve 3. století. Co dalšího jste však o tomto svátku jistě netušili?

Redaktor
Redaktor 11. 02. 2019 10:00

Kořeny valentýnských oslav sahají daleko do minulosti. Už v antickém Římě se totiž právě 14. února slavil den bohyně Juno a pastýřského boha Luperca, kteří byli v pohanské mytologii považováni za ochránce manželství a rodiny. Ženy v rodině už tenkrát dostávaly během svého svátku květinové dary.

Papež Gelasius I. vyhlásil 14. únor Dnem sv. Valentýna v 5. století našeho letopočtu.

Více než dvě třetiny Čechů slaví Den sv. Valentýna. Češi podle průzkumu nejčastěji kupují k Valentýnu drobnosti pro radost (27 %), květiny (17 %) nebo sladkosti (14 %). Pět procent pořizuje prádlo, tři procenta pak šperky.

Téměř polovina těch, co slaví Valentýna (46 %) utratí za dárek méně než 500 korun. 22 % lidí koupí dárek v hodnotě 500 – 1000 korun. 5 % lidí je ochotno investovat do dárku i více než tisícovku.

Slováci utrácí na Valentýna více než Češi. Ti v průměru za oslavy utratí 2,5 % měsíčního platu, u Slováků je to 4,5 %.

Více než třetina Čechů považuje svátek sv. Valentýna za vhodný den k žádosti o ruku. Každý rok se na celém světě na Valentýna uskuteční v průměru 220 000 žádostí o ruku.

Každý rok je na celém světe poslána asi miliarda valentýnských přání. Ze všech prodaných valentýnek až 85 % zamilovaných přání zakoupí ženy.

Ze všech květin, které se prodají, jich 73 % kupují muži, 27 % kupují ženy.

Asi 3 % majitelů domácích mazlíčků kupují valentýnské dárky i svým zvířatům.

První valentýnskou bonboniéru představl Richard Cadbury v roce 1868. Na Valentýna se prodá více než 35 milionů čokoládových bonboniér ve tvaru srdce.

Italské město Verona, kde žili milenci Romeo a Julie ze Shakespeara, obdrží každý rok na svátek sv. Valentýna asi 1000 dopisů adresovaných Julii.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články