Když zlo dostalo zelenou: Před 86 lety se Adolf Hitler stal říšským kancléřem

Celá sebranka "O nás bez nás".
Zdroj: Facebook

V roce 1932 skončilo Hindenburgovo úřední období a Adolf Hitler se rozhodl kandidovat na prezidenta. A jak jistě sami dobře víte, sice nevyhrál, ale získal post říšského kancléře a začaly se dít věci, které nemají v novodobých dějinách obdoby.

Petra Járková
Petra Járková 30. 01. 2019 13:06

V té době již NSDAP obsadila klíčové posty v německé vládě. Hitler díky podpoře německých magnátů a za pomoci Goebbelse uspořádal bombastickou volební kampaň, ve které jako první politik používal k přepravě letadlo a stihl tak promluvit i na čtyřech shromážděních během jednoho dne.

Přesto nevyhrál a prezidentem se opět stal Hindenburg, který ovšem Hitlera - po neúspěších von Papena a dalších ve vedení vlády - jmenoval 30. ledna 1933 říšským kancléřem.

Zprvu Hitler vládl ve spojenectví s částí konzervativců, brzy však na sebe nacisté nevybíravými metodami strhli absolutní moc. Hitler se tvrdě vypořádal s opozicí ve vlastní straně i mimo ni, k obětem takzvané noci dlouhých nožů z 29. na 30. června 1934 patřili i velitelé stranické milice SA nebo předchozí kancléř Kurt von Schleicher.

Německo začalo zbrojit a Hitler metodou stupňování požadavků a hrozbou agrese dosáhl významných ústupků ze strany západních států. Roku 1938 tak k Německé říši mohl připojit Rakousko a na základě mnichovské dohody část Československa. Roku 1939 obsadila německá vojska zbytek českých zemí a po dohodě se Sovětským svazem větší část Polska. Napadení Polska však vyvolalo druhou světovou válku, v níž bylo Německo zprvu úspěšné.

Roku 1940 německá armáda zvítězila v bitvě o Francii. Následujícího roku přepadla v rámci operace Barbarossa Sovětský svaz a postoupila hluboko do jeho území. Od roku 1943, zvláště po bitvě u Stalingradu, však začala nabývat vrchu koalice Spojenců a Hitler svými nevhodnými zásahy do velení armády situaci ještě zhoršoval.

20. července 1944 vyvázl Hitler z atentátu, který provedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg. Atentát zosnovala skupina generálů a důstojníků, protože chtěla předejít drtivé porážce, k níž se pod Hitlerovým neschopným a fanatickým velením očividně schylovalo.

Na jaře roku 1945 Hitler uvízl v obleženém hlavním městě Berlíně a 30. dubna spáchal ve svém bunkru sebevraždu spolu se svou družkou Evou Braunovou, kterou si těsně předtím vzal za manželku.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články