Kněžna z Babičky nebo hříšná Tornádo Lou: Proslulá česká herečka a diva by dnes oslavila osmdesáté deváté narozeniny

Limonádový Joe aneb Koňská opera a Květa Fialová jako Tornádo Lou.
Zdroj: reprofoto Česká televize
V Báječných letech pod psa si Květa Fialová zahrála s Libuší Šafránkovou.Květa Fialová jako hraběnka Thunová ve filmu Adéla ještě nevečeřela.Sen noci svatojánské.Květa Fialová v roli hříšné Tornádo Lou.+ 2 fotky+ 3 fotky

„Život si představuji jako vlnu na moři, na kterou si lehnu a jen tak se nechávám unášet,“ pronesla Květa Fialová, která ale za svým úsměvem skrývala mnoho nepříjemných vzpomínek.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 08. 2018 10:17

Květa Fialová, která se narodila 1. září 1929 ve Veľkých Dravcích, slovenské (tehdy československé) obci v Banskobystrickém kraji, nikdy neměla lehký život. Z rodné vísky byla její rodina vyhnána nacionalisty v roce 1938, museli uprchnout do Žďáru u Police nad Metují a později také do Borohrádku, města u Rychnova nad Kněžnou.

Ke konci války, v květnu 1945, byla znásilněna vojáky Rudé armády – to podle jejích slov vyústilo ke zprotivení si samotného milostného aktu. Na vlastní oči viděla popravu obou vojínů, byli zastřeleni před plukem.

Poté následovala studia na brněnské JAMU a angažmá v mnoha divadlech; začínala v oblastních a postupně se přesouvala od města k městu – Český Těšín, Opava, České Budějovice, Kolín, a dokonce i Martin na Slovensku. Nejdéle ovšem působila v pražském Divadle ABC, tehdy s ředitelem Janem Werichem. Už ve 40. letech se objevila ve filmech a zdaleka nejikoničtější role je pro všechny její fanoušky postava barové zpěvačky Tornádo Lou ze známé westernové parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Ke konci jejího života ji pronásledovalo mnoho zdravotních potíží – srdeční problémy, plicní embolie a v roce 2015 přišel dokonce i srdeční infarkt. Komplikace tam ovšem neskončily, Květa Fialová také trpěla Alzheimerovou chorobou, které – stejně jako její druhý manžel Pavel Háša – podlehla o dva roky později, 26. září 2017 ve věku 88 let.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články