Kolja. Skvělý český film, který dostal Oscara. Jak se točil jeden z nejlepších českých snímků?

Kolja dokázal diváky okouzlit i za oceánem
Zdroj: space film
Malý Kolja se první tři dny natáčení jen smál.Ze začátku měla být hlavní postava úplně jiná.Kolja dokázal diváky okouzlit i za oceánemJeden neuměl rusky a druhý zase česky. A stejně našli společnou řeč+ 1 fotka

Že Svěráci umí, o tom jsme se mohli přesvědčit mnohokrát. Kolja ale navždy zůstane jejich vrcholným dílem, za kterého otec a syn dostali Oscara. Příběh stárnoucího mládence a ruského chlapečka, kteří si k sobě nalezli cestu i přes jazykovou bariéru, dojal filmové kritiky natolik, že vyhrál nejprestižnější filmovou cenu.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 11. 06. 2018 11:39

Deštivé scény na hřbitově se natáčely za pomoci hasičské cisterny a systému trubek, které vyrobily umělý déšť. Skutečný déšť by totiž nebyl na filmovém materiálu vidět. Akce stála 200 000 Kč.

Andreji Chalimonovi (Kolja) se v průběhu natáčení začal viklat přední zub. Vypadnutí zubu předešli filmaři s pomocí zubaře, který zub zezadu přilepil k okolním pevným.

Snímek byl ve světě promítán poprvé na 53. ročníku festivalu v Benátkách. Tam byl uveden v nesoutěžní sekci Corsia si sorpasso. Sklidil jednoznačný nadšený ohlas jak u diváků, tak u kritiků. Jeden recenzent dokonce napsal, že by se nedivil, kdyby Američané natočili remake se Seanem Connerym.

První dny natáčení s Andrejem Chalimonem byly velmi nepovedené. Andrej se nedokázal soustředit. Pouze koukal do kamery a smál se. Čtvrtý den natáčení se ale uklidnil.

Scénář psal Zdeněk Svěrák dva roky.

Zdeněk Svěrák viděl svůj film až dva dny před oficiální premiérou. Roli Františka Louky si přitom psal sám na tělo.

Ondřej Vetchý, který ve filmu hraje hrobníka, byl obsazen kvůli Zdeňku Svěrákovi, který si ho vydupal. Jan Svěrák viděl v této roli spíše Bolka Polívku.

Ve filmu si zahrála i Vetchého fenka Barča. Po boku svého páníčka se znovu postavila i ve filmu Tmavomodrý svět, který také psal Zdeněk Svěrák a režíroval jeho syn Jan.

Hlavní postava se měla původně jmenovat Jaromír. Měl pracovat jako archivář a o ženy se ani v nejmenším zajímat neměl.

Další verze názvu filmu byly: Trabant, Dušičky, Cizí kluk, nebo Papírová svatba. Nakonec vyhrál Kolja.

Zdeněk Svěrák si v roce 1995 všiml, že ve stanici Moskevská, dnešní Anděl, je na zdi stále mozaika panoramatu Moskvy. Proto se scéna, kdy se Kolja (Andrej Chalimon) ztratí v metru, natáčela právě tam.

Andrej Chalimon během natáčení přibral na váze a po čase se nevešel do kalhot. Údajně se vykrmil houskami. Pracovníci štábu mu proto nařídili dietu.

Mladý představitel druhé hlavní role Andrej Chalimon byl nalezen Janem a Zdeňkem Svěrákovými v Moskvě v agentuře Nikity Michalkova. Je jedním z prvních dětí devadesátých let. Narodil se 1. ledna 1990. 

Film Kolja byl úspěšný také v zahraničí. Například ve Spojených státech zhlédlo tento snímek 1 235 037 diváků a na tržbách vydělal 5,77 milionu dolarů, v Německu jej v kinech vidělo 624 373 diváků. V celé Evropě navštívily film 3 miliony platících diváků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články