Vladimír Menšík by oslavil 90. narozeniny: Natáčel se sanitkou v zádech, o přestávkách dostával kapačky

Menšíka lidi milovali
Zdroj: česká televize
Vladimír Menšík byl moravský herec, moderátor, lidový vypravěč a bavič, držitel ocenění národní umělec.O legendárním baviči Česká televize vytvořila výborný dokument Nezničitelný Vladimír Menšík.Rodák z moravských Ivančic přičichl ke kumštu v souboru písní a tanců Adolfa Pištěláka. Nejprve vystudoval průmyslovou školu a nějakou dobu pracoval v Brněnských strojírnách.Teprve později se pokusil dostat na brněnskou JAMU (Janáčkova akademie múzických umění), což se mu na druhý pokus podařilo a po absolutoriu v roce 1953 nastoupil do Vesnického divadla, kde jej v roce 1954 (v divadelní hře Hledač světla) objevil E. F. Burian, který jej také angažoval.+ 7 fotek+ 8 fotek

Vladimír Menšík je už dnes pojem. Jeho nezaměnitelné a nádherné vyprávění historek a příběhů baví generace diváků i několik let po jeho smrti. Byl velmi váženým hercem, ale v divadle se nikdy moc neohřál. Byl spíše žádaným filmovým hercem. Jaký byl život tohoto neuvěřitelného lidového vypravěče?

Petra Járková
Petra Járková 09. 10. 2019 08:00

Narodil se 9. října 1929 v Ivančicích. Nejprve studoval střední průmyslovou školu a dokonce chvilku pracoval v Brněnských strojírnách. Poté zatoužil stát se hercem, a tak se zkusil přihlásit na brněnskou JAMU, kam ho přijali až na druhý pokus. Pro filmový svět ho objevil E. F. Burian, když si ho všiml ve hře Hledač světla.

Film

I přes to, že divadlo miloval, lákal ho svět filmu. Poprvé se objevil před kamerou ve filmu Velká příležitost. Nebyla to žádná výrazná role. Hrál jen postavu v komparsu. Teprve ve filmu Dědeček automobil na sebe upozornil a v českém filmovém průmyslu prorazil. Odešel z divadla a začal se naplno věnovat pouze filmu.

Genialita jeho herectví

K divadlu se později vracel už jen zcela výjimečně. V 50. a 60. letech naplno rozjel svou filmovou kariéru, a jak se později ukázalo, byl hercem velice schopným. S přehledem uměl zahrát jak role komediální, tak tragické. Od 70. let se převážně objevoval v komediích a ve filmech určených pro děti. Byl také výborným moderátorem, bavičem a především vypravěčem. Vystupoval v nespočtu televizních pořadů a některé sám uváděl. Jím uváděné silvestrovské večery zlidověly a dodnes se v televizi reprízují.

Menšík jako člověk

Vladimír Menšík trpěl astmatem. To mu ale nebránilo stát se velkým kuřákem. Kouření se nevzdal, ani když na tom byl zdravotně hodně špatně. Byl také náruživým pijanem alkoholu, ze kterého se dokonce léčil.

Léčebna a nová závislost

„Vyléčil se a pak tři nebo čtyři roky vůbec nepil,“ vzpomíná na Menšíka jeden z hereckých kolegů. Do problému ale upadl znovu, když mu přišel lék na astma, který obsahoval alkohol. Ke konci života bral každým dnem velké množství prášků a spoustu času trávil na nemocničním lůžku na kapačkách. Léčit se ale už nechtěl. Utíkal z nemocnice a životospráva mu téměř nic neříkala.

Natáčení se sanitkou v zádech

V letech 1977 až 1979 Československá televize odvysílala tři nejsledovanější silvestrovské show. Byly to pořady plné písní a scének, které právě Menšík moderoval. Málokdo ale ví, že v zákulisí byla připravená jeho lékařka Zdena Lipárová s kapačkami a venku před areálem čekala sanitka jako pojistka. Menšík si musel dávat přestávky a dojít si pro kapačku, jinak kvůli astmatu nemohl ani mluvit.

Předčasná smrt

Vladimír Menšík zemřel 29. května v Brně v osmapadesáti letech. Ke konci měl problém se žaludkem, silné astma a také srdíčko nebylo v pořádku. Osudným se mu stal prasklý vřed, na který ho upozorňovala jeho osobní lékařka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články