Kýla: Co jste nevěděli o této tajemné nemoci?

Kýla umí pěkně bolet.
Zdroj: Pixabay
Kýla trápí každého pátého novorozence.Kýla umí pěkně potrápit.Kýla může vzniknout všude.Kýla umí pěkně bolet.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kýla je vypuklina, která vzniká vysunutím tkáně mezerou nebo defektem ve svalu. Může se tvořit kdekoli na těle, nejčastěji však vzniká v břišní stěně. Tlak, který vznikne při nadváze, zdvihání těžkého předmětu nebo při namáhavém vyprazdňování, vytvoří mezeru v břišních svalech, tzv. kýlní branku, do které se vysune část břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 11. 2018 12:07

Kýla je onemocnění poměrně známé. K odstranění tohoto problému, který postihne v průběhu života až 5 % populace, je vykonáváno okolo 20 000 operací ročně. Co jste ale o kýle možná nevěděli?

1. Kýla může někdy signalizovat přítomnost jiného onemocnění, například zvětšené prostaty u mužů nebo poruchu vyprazdňování stolice z důvodu zácpy či nádoru tlustého střeva.

2. Přibližně 80 procent tohoto onemocnění připadá na tříselné kýly, 10 procent tvoří kýly v jizvách a v přední části břišní stěny, 3 procenta představují kýly v oblasti pupku a na všechny ostatní zbývá zhruba 7 procent.

3. Kýly byly předmětem zájmu chirurgů od nepaměti – psaly tak vlastně i historii samotné chirurgie.

4. První zmínky o kýle a její léčbě ve starověké Mezopotámii se nacházejí v Chamurappiho zákoníku z doby před 3700 lety.

5. Mumie egyptského faraona Ramsese V., který vládl přibližně v letech 1145 až 1140 před naším letopočtem, měla diagnostikovanou tříselnou kýlu. Pro léčbu tříselných kýl v Alexandrii byly užívány těsně namotané obvazy a fénická soška z roku 900 před naším letopočtem znázorňuje takto ošetřenou bilaterální kýlu.

6. První moderní operaci kýly za využití narkózy provedl v roce 1882 italský lékař Eduardo Bassini.

7. Francouzští chirurgové Stoppa a Rives v 60. letech minulého úspěšně zavedli do praxe používání chirurgických sítěk.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články