Lina Heydrichová. Z velmi nóbl manželky nacistické zrůdy se po válce stala prostá děvečka. Manžela se do své smrti zastávala

Pražský kat se mu neříkalo jen tak náhodou.
Zdroj: profimedia
Lina svého manžela v jeho hrozných činech podporovala.Heydrich byl posedlý čistou rasou. Tisíce nevinných lidí a dětí zmasakroval jen kvůli jejich "špatnému" původu.Pražský kat se mu neříkalo jen tak náhodou.Na zámečku v Panenských Břežanech byla Lina šťastná. I když tam přišla o manžela a syna.+ 1 fotka+ 2 fotky

O pražském katu Reinhardu Heydrichovi toho už bylo napsáno mnoho. Byl to velice inteligentní a vzdělaný člověk. Byl vynikajícím šermířem, hrál skvěle na housle a mluvil plynule několika jazyky. Ze všeho nejvíce to byla ale nacistická zrůda, která uvedla do praxe konečné řešení židovské otázky. Do koncentračních táborů poslal Heydrich na smrt tisíce Židů a nepohodlných lidí. Ale co jeho rodina? O jeho ženě, velké nacistce Lině se toho už moc neví. Do své smrti prý nedokázala pochopit, proč na jejího manžela byl atentát spáchán.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 25. 06. 2018 13:22

Mládí a původ

Lina pocházela ze zchudlé šlechtické rodiny. Její otec, Jürgen von Osten, se stal učitelem. Linina matka, rozená Hissová, pocházela ze zámožné rodiny rejdařů a obchodníků, usazených již celá staletí na ostrově Fehmarn. Její rodiče ji už od útlého dětství vychovávali v ideích nacismu, v nacismu totiž viděli spásu Německa. Po základní škole odešla do Kielu, kde začala studovat střední zdravotnickou školu. Studium ale nedokončila, protože se setkala se svým budoucím manželem Reinhardem Heydrichem. Byl nadporučíkem německého vojenského námořnictva.

Záletník Heydrich 

Z námořnictva byl později Heydrich propuštěn. Měl milostnou aféru s dcerou bohatého kielského rejdaře (údajně s ním byla v jiném stavu) a odmítal si ji vzít. ,,Utekl" tedy k Lině...

V té době byla Lina již velkou a věrnou nacistkou. S propuštěným nadporučíkem se dali dohromady a začali spolu chodit. Byla to právě Lina, která donutila Heydricha vstoupit do SS. Seznámila ho s Heinrichem Himmlerem, a tak se Heydrich stal 1. srpna 1931 SS Gruppenführerem s platem 180 říšských marek měsíčně. Následně Heydrich požádal rodiče Liny o svolení k sňatku a svoji snoubenku o ruku. Manželům Heydrichovým se později narodily 4 děti.

Nacistou

Když nacisté převzali v Německu moc, stal se její manžel šéfem státní bezpečnosti. Byl velkým a nekompromisním antisemitou a jeho žena Lina ho nadšeně podporovala. Oba byli doslova posedlí čistou rasou. Heydrich byl dle všeho velice milující a starostlivý otec. Zároveň mu nedělalo problém posílat tisíce lidí a dětí na smrt.

V protektorátu

V roce 1942 se celá rodina přestěhovala do Čech. Ubytovali se na zámku v Panenských Břežanech blízko Prahy. Služebnictvo Linu rádo nemělo. Rozhodla se například zlikvidovat anglický park se vzácnými dřevinami. Všechny cizí stromy, javory, datlovníky, pomerančovníky nechala vykácet a navézt před zámek a nasázela na bývalou nádhernou zahradu brambory. Služebnictvo jí to nemohlo nikdy odpustit. Na zámku byla Lina šťastná. Byla totiž někdo a jasně to všem dávala najevo. Byla neuvěřitelně bohatá a žila v luxusu.

Atentát a smrt Klause

Zároveň pro ni byly Panenské Břežany sídlem smutku. Když byl na jejího manžela spáchán atentát, na zámku zůstala. V době atentátu byla těhotná. Stala se takzvanou profesionální vdovou. Říše jí vyplácela velice tučný vdovský důchod a pobyt na zámku jí byl umožněn celoživotně. Rok po atentátu na jejího manžela Linu čekal další šok. Její syn Klaus vjel na kole pod kola náklaďáku a na místě byl mrtvý. Svědkové popisují, že první, o co se Lina starala, nebyl její syn, ale o to, kde je řidič. Policie celou záležitost uzavřela jako nešťastnou náhodu. S tímto verdiktem se Lina až do své smrti nesmířila. Chtěla řidiče potrestat a popravit.

Po válce

V dubnu roku 1945 z Panenských Břežan odešla. Z bývalé a unávané manželky žijící v tom největším luxusu se stal štvanec. Byl jí zabaven veškerý majetek a její milovaný manžel byl prohlášen za válečného zločince. Lina najednou neměla absolutně nic a ocitla se na pokraji bídy. V Československu na ni byl vydán zatykač. Musela okamžitě pryč. Takový život si rozhodně nepředstavovala. Utekla proto do Rakouska, kde začala pracovat jako děvečka. Po nějakém čase se ale znovu zasnoubila, tentokrát s rakouským šlechticem Leopoldem von Zanettim. Avšak ke svatbě stejně nedošlo. Její snoubenec totiž nevěděl, že se jedná o válečného zločince, kterého chce dostat Československo. Když to zjistil, Heydrichovou opustil.

Když jí v 50. letech byl vrácen její dům v Německu, rozhodla se tam přestěhovat. Nežila si už tak jako v protektorátu. Byl jí přiznán malý důchod, se kterým tak tak vyšla. Znovu se také vdala. Jejím manželem se stal německý malíř, se kterým si otevřeli malý penzion. Na svého Reinharda ovšem nikdy myslet nepřestala. V 70. letech začala sepisovat své paměti, kde jeho hrozné činy obhajovala. Podle jejích slov nechápala, proč manžela zavraždili. Prý chtěl pro Československo jen to nejlepší. Byla přesvědčená, že Heydrich v Čechách absolutné žádné zlo nenapáchal. Lina zemřela v 78 letech. Její tři děti stále žijí a samy přiznávají, že atentát na jejich otce byl správným činem.

 

 

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články