Mars: První český film natočený na kosmické základně v americkém Utahu

Čeští turisté si udělali výlet na Mars
Zdroj: Blue Gekko/Mars
Čeští turisté si udělali výlet na MarsChtěli by tam mít svatbuRobot zahýbá celým dějem filmuJak by se žilo na Marsu?+ 1 fotka+ 2 fotky

Právě dnes se na plátnech kin po celé České republice objeví nový snímek Mars. Film režiséra Benjamina Tučka vypráví příběh českých vesmírných turistů, kteří na rudé planetě chtějí mít svatbu

Petra Járková
Petra Járková 18. 10. 2018 11:01

Celý film vznikl v unikátních podmínkách vesmírné základny v poušti amerického Utahu, kde český štáb získal jako první na světě povolení natáčet.

Ve filmu hrají Jiří Havelka, Halka Třešňáková, Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová, Tomáš Jeřábek, Petr Prokop a skutečný vesmírný architekt Ondřej Doule, spolupracovník NASA.

Film Mars je vztahová romance o láskách, přátelstvích, nadějích a obavách, které sbíráme celý život na Zemi a pak si je odneseme na jinou planetu. Lety na Mars dávno vyšly z módy. Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám.

Ale místo náhradních dílů přiletí česká výprava. Turisty přivádí různé důvody, někteří se na Marsu chtějí oženit, jiní jsou přesvědčení, že se účastní dobrodružné reality show. Členové expedice jsou rozdílné osobnosti, takže to mezi nimi brzy začne skřípat. Robot Bot vymyslí svůj vlastní plán, jak osídlit rudou planetu. Nikdo nepočítal s tím, že může umělá inteligence žárlit. 

Snímek Mars se natáčel na stanici Mars Desert Research Station v poušti amerického Utahu v autentickém prostředí modulu pro simulace pobytů na Marsu.

“Natáčení proběhlo na malé vědecké základně uprostřed pouště. S herci a malým štábem jsme respektovali zásady kosmického výzkumu: oficiální komunikace probíhala v angličtině, soukromé hovory v češtině. Jednoduché pravidlo inspirovalo filmové dialogy. Vědecká základna, ve které jsme natáčeli i bydleli, poskytla autentické interiéry. Patnáct let nepřetržitého provozu se na stanici výrazně podepsalo. Zanedbaný vzhled jsme využili pro náš příběh,” upřesňuje podmínky natáčení režisér Benjamin Tuček

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články