Myslíte si, že je lidské oko dokonalé? Ale kdeže. Podívejte se, jak vidí zvířata

I když zvířata třeba neumí vnímat barvy, tak jako my, je jejich zrak mnohem lepší, než ten lidský
Zdroj: pixabay
I když zvířata třeba neumí vnímat barvy, tak jako my, je jejich zrak mnohem lepší, než ten lidskýKočky jsou lehce krátkzraké, ale umí skvěle vidět v nociHadi vidí ve dne špatně, ale v noci si vše umí vynahraditVčela má oko složené z mnoha malých oček. Vidí svět, jako jednu vekou mozaiku+ 1 fotka

Lidské oko se skládá z 25 milionů barev a odstínů. Díky zraku člověk získává dvě třetiny informací o svém okolí. Zdá se vám to přímo fantastické? Tak to věřte, že člověk oproti zvířatům vidí opravdu špatně.

Redaktor
Redaktor 11. 06. 2018 16:37

Pes

Dlouho se mělo za to, že psi vidí černobíle. Nyní už víme, že to tak úplně pravdou není. Pes vidí barevně, ale jen v omezené míře. Oproti člověku, který je schopen vnímat tři základní barvy – modrou, červenou a zelenou, je u psů tato schopnost omezena pouze na modrou a žlutou. Psi tedy nedokáží rozeznat zelenou a červenou. Zřejmě jsou také krátkozrací, protože se jim špatně ostří na větší vzdálenost. Bez pohybu hlavy ale vidí mnohem větší území než oči člověka. Za tuto vlastnost vděčí postavení očí.

Včela

Včela má, jako spousta jiného hmyzu, oči složené z několika tisíců menších oček, které mají vlastní čočku a sítnici. Svět tedy vnímá jako jednu velkou mozaiku. Barvy včely nevnímají stejně jako my, ale spíše na ultrafialovém spektru. Protože se pohybují rychle, dokáží vnímat kolem 280 obrazů za sekundu. To je také důvod, proč se například mouchy dovedou tak mistrně vyhnout plácačce na mouchy.

Kočka

Kočky nejsilněji vnímají modrou a zelenou barvu. Díky svým očí kočky vidí mistrně i v noci. I tak jsou podle všeho kočky lehce krátkozraké.

Had

Hadi až tak skvělý zrak nemají. Vidí pouze to, co se pohybuje. Nepohybující se kořist se pro ně stává neviditelnou. Některé druhy hadů mají opravdu špatné oči. Dokáží rozeznat jen tmu a světlo. Nevnímají svět jako my, dokáží vnímat teplotu kořisti. Ve tmě tedy vidí skvěle.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články