Nedejte hmyzu šanci. Jak se bránit proti nepříjemným komárům a klíšťatům?

S teplým počasím začíná i útoky hmyzu. Jak se chránit?
Zdroj: Pixabay.com
S teplým počasím začíná i útoky hmyzu. Jak se chránit?Klíšťata představuj především velké zdravotní riziko. Na jejich odpuzení proto neváhejte ihned použít repelentyPo jejich útoku nám na těle mohou zůstat trvalé následky v podobě zbytnělé tkáně či drobných jizvičekPoštípání od blechy je nepříjemné, svědí a nutí ke škrábání. Jenže tím ohrožení zdraví ze strany blech zdaleka nekončí.+ 1 fotka

Letní noci máme spojené se stanováním, spaním při otevřeném okně a posezením až do pozdních hodin. Vše má ale bohužel i svoji stinnou stránku, a proto nás v prázdninovém období čekají také ataky všudypřítomného hmyzu. Hlavní „hmyzí“ sezona začíná s prvním oteplením, a pokud počasí přeje, společnost nám zástupci této říše dělají až do pozdního podzimu. Kromě nepříjemného bzučení a šimrání jsme však dlouhodobě vystaveni i zdravotním rizikům. Jak se tedy vypořádat s hlavními hmyzími škůdci?

Redaktor
Redaktor 30. 06. 2018 09:36

Mravenci mají dobrý čich

Při boji s mravenci jednoduše zaútočte na jejich čich. Nevoní jim prášek do pečiva, skořice, máta, majoránka, hřebíček, pepř či pálivá paprika. Pro lepší účinek udělejte z uvedeného koření směs s vodou, citrónem či octem. Místo, kudy mravenci chodí, pravidelně potírejte. Pamatujte, čím větší koncentrace, tím lépe. Ocet je účinnější než citron. Citrus ale zase tolik nezapáchá jako ocet. Další možností je prášek proti mravencům, který se přímo aplikuje na cestičky. Má bílé zbarvení. Opět působí jako pokrmové lákadlo, mravenci prášek nabalí na své tělo a odnesou do hnízda a kolonii postupně vyhubí. 

Krvelačné klíště

Klíšťata představuj především velké zdravotní riziko. Na jejich odpuzení proto neváhejte ihned použít repelenty. K dispozici jsou jak repelenty s vysokým obsahem účinné látky DEET, které jsou vhodné pro častý a dlouhodobý pobyt v přírodě, tak repelenty s nízkým obsahem DEET nebo bez DEET, které jsou určené pro citlivou a dětskou pokožku. Repelenty obsahující účinnou látku permethrin se aplikují pouze na oblečení, nepoužívejte je přímo na pokožku. Ošetřené oblečení nechte nejdříve oschnout. Permethrin je toxický pro kočky, proto zabraňte styku kočky s nastříkaným oblečením, radí René Šostý z BENU Lékárny Roudnice n. Labem. Nejdůležitější zásadou je odstranit klíště co nejdříve, což znamená i co nejdříve ho najít. Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z přírody či jen zahrady by měla být samozřejmostí.

Jakmile se sešeří

Se západem sluníčka přichází nejen tma, ale také útoky hladových komárů. Výbornou ochranou je lehké (lněné) a naškrobené oblečení. Běžné turistické vybavení a většina textilních materiálů nejsou pro komáry vážnou překážkou, lehce jej propíchnou. Těžko už se ale dostanou přes voskované plátno nebo speciální oblečení už z výroby opatřené chemickou bariérou. Účinné repelenty běžně seženete v lékárně. Obecně platí: čím vyšší je koncentrace DEET složky, tím působí repelent déle. Děláte-li oheň, přihazujte do něj aromatické koření nebo byliny jako třeba hřebíček, kuličky pepře, sušený česnek, levanduli.


 

Ovádi u vody

Po jejich útoku nám na těle mohou zůstat trvalé následky v podobě zbytnělé tkáně či drobných jizviček. René Šostý doporučuje jako prevenci použít zvýšení dávky vitaminu B, který ovády odpuzuje, stejně jako česnekové či třezalkové aroma. Štípnutí ovádem bolí, může vzniknout trvalá jizva, napadené místo se musí chladit a citlivější jedinec by si měl aplikovat mast s antibiotiky. Na ochranu se používají repelenty ve spreji.

 

Blechy nejen v kožichu

Poštípání od blechy je nepříjemné, svědí a nutí ke škrábání. Jenže tím ohrožení zdraví ze strany blech zdaleka nekončí. Blechy přenášejí nemoci zejména na zvířata, vzácně se může přenos objevit i u člověka. Na lidi blechy také rády jdou a dokáží pěkně potrápit. Pokud se jich chcete zbavit, je nutné je vymýtit všechny, pokud jich totiž jen pár zapomenete, zase se rozmnoží. Zablešené zvíře nejprve důkladně vykoupejte s antiparazitním prostředkem. Vyperte jeho pelechy a všechny textilie, se kterými mohlo přijít do styku (polštáře, deky, povlečení aj.). S výběrem antiparazitních produktů pro zvířata vám dokáží poradit také lékárníci. Pokud se blechy již rozmnožily, použijte ještě deratizační prostředek. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články