Nehty jako ukazatel zdravotního stavu: Jak o ně pečovat?

Upravené nehty jsou naší vizitkou
Zdroj: Pinterest
Pilujte nehty jedním směremNehty a stav kůže okolo nich svědčí o vašem zdravotním stavuUdržujte si své nehty upravenéSvěřte své nehty do rukou profesionálů+ 1 fotka+ 2 fotky

Mít upravené a pěkné nehty je vizitkou zdravého člověka. Samozřejmě to navíc vždy lépe vypadá, než když je máte okousané, roztřepené a s oloupaným lakem. Lámavost nebo bílé skvrnky mohou značit nedostatek vitamínů nebo jiných tělu potřebných látek.

Petra Járková
Petra Járková 20. 02. 2019 08:00

Hydratujte nehty i kůžičku

Nehty i jejich okolí hydratuje, zabraňuje jejich vysušování, zatrhávání kůžiček a lámání obyčejná lékárenská vazelína. Stačí vetřít malé množství předtím, než jdete spát nebo kdykoliv cítíte, že jsou kůžičky suché.

Gumové rukavice

Kdykoliv myjete nádobí nebo uklízíte, vždy si vezměte gumové rukavice. Všechny tyto činnosti jsou pro nehty velkou zátěží, obzvlášť připočteme-li chemické přísady čisticích prostředků. Ideálně si před nandáním rukavic ruce ještě pečlivě namažte krémem.

Zatlačujte kůžičky

Je velkou chybou kůžičky zastříhávat, nejenže pak rychleji dorůstají, ale při stříhání se také můžete zranit a zanést si do rány infekci. Správným postupem je tedy zatlačit kůžičky opatrně s pomocí pomerančového dřívka nebo gumové špachtličky zpátky do lůžek, nejlépe po koupeli, kdy jsou změkčené.

Nezapomeňte na sušení

Po umývání nádobí, koupeli, sprše nebo návštěvě bazénu si ruce a nehty na rukou i nohou pečlivě osušte. Zabráníte tak případnému šíření mykózy.

Správné pilování

Pokud chcete mít nehty silné a pevné, je důležité dodržovat správný postup pilování. Netahejte pilníkem tam a zpátky, ale pilujte jedním směrem. Nepoužívejte železné a kovové pilníky. Vhodnější jsou pilníky skleněné.

Dopřejte si masáž prstů

Podpoříte tím prokrvení nehtového lůžka a urychlíte růst nehtu. Spojte masáž s aplikací krému na ruce a již po několika dnech této pravidelné péče se můžete těšit na výrazně silnější a zářivější nehty.

Zařaďte do jídelníčku potraviny

Dejte si denně sklenici mléka a vajíčko natvrdo. Zinek, který obsahují, je pro nehty blahodárnou živinou, která zlepšuje jejich vzhled.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články