Nejlepší přítel každé ženy: Jak správně vybrat šperk?

Designové šperky Tous si oblíbily i české celebrity jako Daniela Peštová nebo Simona Krainová
Zdroj: Tous
Šperky dělají ženy krásnéStříbrné náušnice s hvězdičkami od Preciosy budou slušet jemným ženámBarevné šperky Desigual Dakota potěší moderní slečnyNáušnice z kolekce šperků Senso  pro značku Mooyy+ 7 fotek+ 8 fotek

Šperk je ideálním dárkem pro každou ženu. Při správné volbě totiž vždy potěší a nikdy nezklame. Na trhu je několik mezinárodních značek, ale jsou tu také čeští šperkaři, kteří mají přidanou hodnotu v každém kusu.

Redaktor
Redaktor 28. 11. 2018 12:13

Výběr šperku není vždy o ceně, ale o příbězích, které čeští šperkaři do svých děl promítají. Původ tohoto krásného řemesla totiž v mnohých případech současných umělců sahá hluboko do dějin. Dědí z generace na generaci talent a cit pro materiál. Kvalita českých šperků je oceněna mnohými zahraničními klienty.

A jak tedy vybrat ten správný kousek?

Výzvědná akce

Zjistíme, jaký kousek těla si daná osoba ráda zdobí. Krk, ruku, uši či prst. Pokud nic, volíme náhrdelník. V případě, že máte pocit, že má všeho hodně, je ideální náramek. Ten je vhodný při tzv. moderním vrstvení.

Volba materiálu

Důležitým krokem je výběr materiálu, potažmo barva šperku. Jestli budoucí obdarovaný nosí jen bílé či žluté zlato, je to jasné. Při nevyhraněné osobě s mixem barev a materiálů je lepší volit neutrálně pozlacené kousky, třeba do růžova. Stříbrné šperky jsou nejoblíbenějším darovaným materiálem. Naprosto vděčnými kousky jsou šperky z alternativních materiálů – skla, gumy, dřeva, duralu. Právě náramky z duralu s povrchovou úpravou připravuje šperkařka Kristýna Malovaná.

Velikost

U šperků je to jednodušší než u oblečení. Náhrdelníky a náramky jsou většinou variabilní nebo univerzální. Náušnice můžou zmást kvůli velikosti. Vždy je lepší brát menší provedení, větší by mohlo překážet. Prsteny jsou nejsložitější. Nejlepší je změřit tajně jiný prsten budoucího obdarovaného. Měří se průměr. Pokud prsten nemá, je možné vzít odhadem velikost dle svého prstu. U prstenů je výhoda možné úpravy velikosti, takže když se netrefíte, nic hrozného se neděje. Upraví se na míru.

Vzkaz

Šperk může také něco říkat. Poděkovat, chtít něco změnit, zbourat zeď nebo naopak ji postavit, napravit vztahový neduh či jen potěšit. Všechny tyto vzkazy lze promítnout do šperků. Třeba náramek z nové kolekce šperkařky Kristýny Malované nese název Komunikace. Je čirý a symbolizuje čistotu a krásu obyčejné komunikace. Je vhodný při vzkazu o zlepšení komunikace mezi danými osobami. Navíc tato kolekce byla nominována na Designbloku 2018 a na konci tohoto roku reprezentuje českou tvorbu na výstavě v New Yorku.

Úpravy

Výběr můžete uskutečnit v designerských kamenných obchodech osobně či pomocí e-shopů, které již většina českých šperkařů vlastní. Nemusíte se bát případné úpravy velikosti prstenu. Čeští šperkaři jsou vstřícní a to je nesporně jejich největší přednost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články