Nenápadná žena s geniálními příběhy: Před 128 lety se narodila Agatha Christie, královna detektivek

Agatha Christie občas používala pseudonym Mary Westmacott.
Zdroj: Pixabay.com
Její detektivní příběhy jsou plné záhad, které udrží čtenáře v napětí.Asi jen málokdo nezná jméno Hercule Poirot.Jeden z nejznámějších příběhů Agathy Christie je Vražda v Orient-expresu.Hercule Poirot se zabýval také Smrtí na Nilu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Na světě existuje málo lidí, kteří by neznali její jméno, nebo alespoň jméno jejích postav. Hercule Poirot, slečna Marplová… postavy, které obživly díky brilantní mysli a neotřelým nápadům anglické prozaičky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 09. 2018 11:26

Celým jménem Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, rozená Millerová, se narodila do typické viktoriánské rodiny dne 15. září 1890 v anglickém Torquay. Své základní vzdělání získala od rodičů a později odjela do Paříže, kde se chtěla zlepšit ve francouzštině a studovat hudbu.

Vdala se za důstojníka Archibalda Christieho v roce 1914. Během první (a později i druhé) světové války pracovala jako dobrovolná ošetřovatelka a lékarnice v Ashfieldu – zkušenosti s léky a jedy využívala často při psaní svých detektivních případů. V roce 1919 porodila dceru Rosalind.

První kniha, Záhada na zámku Styles, vyšla v Británii již v roce 1921. Agatha Christie publikovala více než 80 románů, povídových sbírek a divadelních her. Psala hlavně detektivky. Drtivá většina jejích děl byla zfilmována (např. Vražda v Orient-expresu) – velice proslavený je kupříkladu seriál Hercule Poirot s hercem Davidem Suchetem v hlavní roli.

V roce 1926 se nervově zhroutila, a to nejen kvůli smrti své matky, ale také kvůli manželské krizi (s manželem se rozvedla v roce 1928) – a na jedenáct dnů zmizela. Tento incident se nikdy zcela nevyjasnil, ani po jejím nalezení v hotelu v Harrogate.

Roku 1956 byla jmenována Komandérem britského impéria a roku 1971 jí byl udělen titul Alžbětou II.: „Dáma britského impéria.“ Zemřela přirozenou smrtí 12. ledna 1976 ve věku 85 ve svém domě ve Winterbooku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články