Nepořádek u popelnic: Co všechno jsou lidé schopni vyhodit?

Co všechno můžeme vidět vyhozené u popelnic?
Zdroj: Stop nepořádku
Co všechno můžeme vidět vyhozené u popelnic?Co všechno můžeme vidět vyhozené u popelnic?Co všechno můžeme vidět vyhozené u popelnic?Co všechno můžeme vidět vyhozené u popelnic?+ 15 fotek+ 16 fotek

Nepořádek, binec, svinčík nebo i peprněji komentují lidé stav, kdy je jejich popelnice chaoticky obsypána odpadem a vytváří vizuálně nevzhledné zátiší.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 11. 2018 13:39

Harampádí kolem popelnic

Stará pohovka, koberec, sušák na prádlo, pytle s odpadky a další harampádí hyzdí nejen okolí popelnice. Prvotní negativní emoce většinou slíznou muži v oranžovém – popeláři, kteří prý nedělají svoji práci pořádně. Nikdo ale neřeší, kdo starou skříň či lednici bezohledně vyhodil na ulici ke kontejnerům, způsobil celý problém a spoléhá, že se to samo nějak vyřeší.

Povinnosti popelářů

A vůbec, mají popeláři v popisu práce odklízet poházený odpad v okolí černých popelnic? Nemají. U černých popelnic na směsný odpad, to jsou ty, kde končí naše běžné smetí z domácností, takovou povinnost skutečně nemají. Za pořádek odpovídá majitel nebo správce objektu. Často se totiž stává, že obytný dům má málo popelnic na to, kolik v něm žije obyvatel, nebo není zajištěn dostatečný počet dní, kdy mají popeláři přijet. To ale padá na bedra správců či majitelů objektu, kteří mohou vše ovlivnit a zabránit přeplnění či odkládání pytlů s odpadky mimo kontejner.

Využijte sběrný dvůr

Samostatnou kapitolou je pak bezhlavé vyhazování odpadu většího rozměru v okolí popelnic. Staré křeslo, pneumatiky, vysloužilé umyvadlo apod. opravdu nepatří ke kontejnerům, a to ani k těm na tříděný odpad. Svoji životní pouť musí ukončit na sběrném dvoře. Ať se nám to líbí, nebo ne, popeláři nejsou povinni automaticky uklízet odpad kolem černých popelnic na směsný odpad.

Společně to zvládneme

Největší svozová firma v metropoli dlouhodobě bojuje proti nepořádku u popelnic a stereotypu, že za něj můžou popeláři. Nově Pražské služby spouštějí kampaň s názvem Stop nepořádku, která má Pražanům vysvětlit, kdo je za nepořádek odpovědný a proč popeláři nejsou hlavními viníky. Kampaň ve vozech metra, tiskovinách, na sociálních sítích a v rádiích se zaměřuje na tři hlavní problematické situace týkající se nepořádku kolem černých popelnic a kontejnerů na směsný odpad.  Kampaň pochopitelně nejenže na problém poukazuje, ale také přináší jasná řešení, jak předejít svinčíku kolem popelnic.

Tři hlavní problémy 

Pražské služby definovaly tři hlavní situace, které trápí Pražany. Jsou to často přeplněné popelnice, nepořádek v jejich okolí a odkládání velkoobjemového odpadu vedle nich. V prvních dvou případech je ideální se obrátit na správce či majitele objektu a probrat, zda je zajištěn dostačený svoz a počet nádob. Možná se také zjistí, že někdo z domu do popelnice pravidelně vyhazuje něco, co tam prostě být nemá, a tak zabírá místo ostatním. To se často stává s velkoobjemovým odpadem. Ten buď končí v popelnici, nebo vedle. Obojí je samozřejmě špatně. Lidé mohou odpad odvézt na sběrný dvůr či si vyhledat termín přistavení velkoobjemového kontejneru v blízkosti svého bydliště.

Stop nepořádku!

Nová kampaň Stop nepořádku bude probíhat až do konce roku 2018. Od prosince se k ní pak přidá tradiční Kam s ním?, která se více orientuje na děti a probíhá také v ulicích a školách v Praze. Podívejte se do fotogalerie na hlavní vizuály kampaně a také na to, jaký nepořádek umí lidé udělat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články