Nezapomenutelná Helena Růžičková. Velice nadaná herečka, která chtěla být baletkou

Helena Růžičková byla neuvěřitelnou herečkou
Zdroj: česká televize
Byla skvělou herečkouNa DAMU ale přijata nebylaUž jako dítě se objevila ve filmuV mládí se chtěla stát baletkou+ 1 fotka

Helenu Růžičkovou jen tak někdo nepřehlédl. Vyznačovala se nejenom silnou postavou, která k ní neodmyslitelně patřila, ale hlavně obrovským hereckým talentem a chutí do života. I přes svou korpulentní postavu dokázala být neuvěřitelně ladná. Aby také ne. Když byla ještě dítě, připravovala se na dráhu baletky. Jaký byl život této obrovské herecké hvězdy?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 17. 05. 2018 19:25

„Nic není náhoda, náhoda neexistuje. Všechno, co se děje, má nějaký důvod,“ 

říkávala s oblibou Helena. Dle všeho totiž měla věštecké nadání a uměla věštit budoucnost. Možná na tom něco málo pravdy bude. Narodila se 13. června 1936 jako Helena Málková. Velice věřila v numerologii a údajně si dle data svého narození i vypočetla datum svého úmrtí. Její matka byla ze Srbska a otec bývalý legionář, který ji přivedl k umění. Výchovu dostala od svých rodičů opravdu zajímavou. Už od dětství ji totiž brali jako sobě rovnou a nezakazovali jí coby dítěti absolutně nic. Ani alkohol a cigarety. Růžičková tedy poprvé zkusila cigaretu ve svých čtyřech letech. Kouření se stalo její celoživotní vášní a nedokázala se ho vzdát ani když byla nemocná a umírala.

Malá baletka

Jako čtyřletá navštěvovala baletní školu a začala se objevovat v dětských rolích v národním divadle. Objevila se také ve filmu Babička, natočeném podle knihy Boženy Němcové. V té době jí již bylo jasné, že baletkou se nestane. Nekontrolovatelně přibírala na váze. Vyučila se zubní laborantkou a chvíli tuto práci opravdu vykonávala. Divadlo jí stejně lákalo víc a víc. Na vysněnou DAMU se nikdy nedostala. Vždy od přijímaček odcházela s tím, že dle poroty má nedostatek hereckého talentu. Při zkouškách na divadelní fakultu potkala svého pozdějšího manžela Jiřího Růžičku. Za svědka jí na svatbě šla Jiřina Bohdalová. Byl to právě její manžel, který ji znovu přivedl k filmu.

U filmu

Zprvu byla obsazována do malých a bezvýznamných rolí. Ona z těchto „štěkacích“ roliček udělala něco nezapomenutelného. S její neuvěřitelně silnou postavou, která se jednoho dne vyšplhala i na 200 kg váhy, ji diváci jednoduše nemohli přehlédnout. Skvělý byl také její herecký projev. Do srdcí diváků se navždy zapsala jako Heduš Homolková. Filmy o rodině Homolkových Růžičkovou zcela proslavily. Role Škopkové z filmů Slunce, seno z ní později udělala královnu české komedie. Stejně dobře, jako uměla hrát role komediální, uměla hrát i role dramatické, jak ukázala v seriálu Vlak děství a naděje nebo v Přítelkyni z domu smutku.

Nadaná věštkyně

Byla proslulá svým věštěním. Lidé, kterým předpovídala budoucnost později tvrdili, že se její předpovědi opravdu vyplňovaly. Růžičková předpověděla velké povodně, které se udály v Praze roku 2002 a dokonce i útok na Newyorská dvojčata. Se svým synem Jiřím začala hrát divadlo a stala se z nich opravdu komická dvojka. Její syn však předčasně zemřel. Za několik let později ani ona nedokázala porazit zákeřnou rakovinu, kterou jí lékaři diagnostikovali už ve značně pokročilém stádiu. Chuť žít u ní byla obrovská. Bohužel, rakovina zvítězila. Před svou smrtí stihla napsat knihu Deník mezi životem a smrtí, kde popisuje boj s rakovinou. Její stav se začal opravdu jako zázrakem lepšit, což ohromovalo i samotné doktory. Když si smrt přišla i pro jejího manžela, neměla už pro co žít. Její zdravotní stav se začal z ničeho nic rapidně zhoršovat. Svého muže přežila jen o 4 měsíce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články