Nezlomná Frida Kahlo prožila komplikovaný vztah: Z jejích obrazů čiší bolest

Frida je jednou z největších umělkyní, jakou kdy historie poznala
Zdroj: archiv
Frida je jednou z největších umělkyní, jakou kdy historie poznalaFrida byla známa svým srostlým obočímČasto ho ve svých obrazek znázorňovalaSe svým naželem měla opravdu bouřlivý vztah.+ 1 fotka

Frida je bezesporu nejslavnější a neuznávanější ženskou malířkou na světě. Její život byl rozporuplný a plný smůly a bolesti. Malovala především své autoportréty, kterými chtěla vyobrazit svůj duševní stav. Dnes se její obrazy draží za miliardy. Kdo byla slavná Frida Kahlo?

Redaktor
Redaktor 29. 05. 2018 14:31

Narodila se španělsko-mexické matce a maďarskému otci v Mexiku. Její celé jméno znělo Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón. V dětství trpěla obrnou a v patnácti letech nastoupila do léčebného programu, který jí měl s obrnou pomoci. Její léčba byla předčasně ukončena vážnou autobusovou havárií, kvůli které byla víc než rok připoutaná na lůžko. Autonehoda jí zlomila páteř, žebra, pánev, ramena a obě nohy. I když se podrobila mnoha nápravným operacím (bylo jich 30), po zbytek života žila ve velkých bolestech. Byl zázrak, že přežila. Měla neuvěřitelnou vůli žít a ta jí pomohla se alespoň částečně uzdravit a zotavit se. Aby zmírnila bolest svého fyzického utrpení, obrátila se k alkoholu, drogám a cigaretám.

Začátek malířství

Po autobusové nehodě, kdy byla nucena ležet, začala malovat. Nejčastěji šlo o autoportréty, úmyslně naivní, malované jasnými barvami a plochými formami mexického lidového umění, které jí bylo blízké. Ve svých 21 letech se zamilovala do mexického muralisty Diega Rivery, který byl o 20 let starší. Vzali se, ale jejich manželství bylo velice bouřlivé, plné neustálých hádek a nevěr z obou stran. Dokonce se i rozvedli a po pár letech se opět vzali. Frida měla za sebou i lesbické avantýry. Toužila po dítěti, ale kvůli hrozné autobusové nehodě jej nikdy mít nemohla. S manželem cestovala i do Spojených států, kde měla v New Yorku svou první výstavu. Slavnou malířkou se stala již za svého života, ale vrcholného uznání se dočkala až po své smrti.

Smrt

Když se jí jednou ptali, co udělat s jejím tělem, až zemře, odpověděla: „Spalte ho… Nechci být pochovaná. Strávila jsem příliš mnoho času vleže… Jen ho spalte!“ Na jaře roku 1953 na tom byla zdravotně opravdu špatně. Měla zrovna výstavu ve svém rodném Mexiku. Jen co první hosté vstoupili do galerie, ozvaly se sirény sanitky. Fridu přinesli na její výstavu na nosítkách. Fotografové a reportéři byli šokováni. Byla umístěna na postel uprostřed galerie. Zástupy lidí ji přišly pozdravit. Frida konverzovala, hýřila vtipy, bavila dav, zpívala a pila celý večer. Výstava měla úžasný úspěch.

Ve stejném roce museli Fridě kvůli infekci amputovat pravou nohu pod kolenem kvůli. Frida upadla do hluboké deprese a měla sebevražedné pohnutky. Zemřela 13. července 1954. Sebevraždu podle všeho nespáchala. Zřejmě se utrápila k smrti. S amputací nohy se smířit nedokázala.

Překvapení pro fanoušky

Frida Kahlo věděla, jak dát svým obdivovatelům poslední sbohem. Během jejího pohřbu způsobil výbuch hořlaviny v otevřené spalovací peci narovnání jejího těla. Vlasy jí hořely a zářily jako svatozář. Její poslední zápisek do deníku zněl: „Doufám, že konec je radostný – a doufám, že se nikdy nevrátím – Frida.“

Její manžel věnoval jejich společný dům mexické vládě, která z něj udělala muzeum. Jestli budete mít někdy cestu do Mexika, určitě toto muzeum navštivte.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články