Obsedantně kompulzivní porucha: Despotický Patrik z Výměny manželek vyděsil i ty největší milovníky pořádku

Přehnaná pečlivost je někdy až na škodu.
Zdroj: Flicker.com
Obsedantně kompulzivní porucha.Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku touto poruchou trpí.Patrik se choval jako blázen.Partnerka Veronika to s ním má těžké.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdo včera viděl Výměnu manželek, jistě dlouho nezapomene na hysterického agresora s vášní pro úklid. V reality show zaznělo, že Patrik trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Pojďme se tedy podívat na to, co to vlastně znamená. Třeba se v diagnóze najde nejeden z vás, milovníků přehnaného úklidu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 17. 01. 2019 11:31

Středeční Výměna maželek opět posunula hranice lidského chápání o level výš. Protože jinak by nikdo nemohl pochopit, proč mezi námi žijí lidé jako Patrik (26), který šikanoval svou náhradní manželku po celou dobu výměny.

Marcela (32) se nemohla v jeho domácnosti ničeho dotknout. Pedant Patrik jí asistoval u mytí nádobí, vaření, praní i věšení prádla. Vše podle jeho slov dělala špatně, takže jí hadr, pardon hygienické vlhčené ubrousky, doslova trhal z ruky a vše si dělal raději sám. Vlhčené ubrousky používal skoro na všechno včetně mytí miminka, které vzal deseti ubrousky pěkně svědomitě od hlavy až k patě.

Zatímco náhradní maminka proseděla celý den na gauči, on stokrát vytřel, vysál pod lednicí, otřel linku, umyl dva kousky nádobí, vyrovnal na milimetry písek na nádobí a drátěnku a přitom stále nadával, jaký je doma bordel. O tom, že se Marcela neměla z čeho napít, protože jen si někam odložila skelničku, už startoval, aby ji mohl po tisící jít umýt, nemluvě.

Patrikova partnerka Veronika (21), se kterou vychovává patnáctiměsíční dcerku Adelhaid, se sama vyjádřila, že její vyvolený trpí obsedantně kompulzivní poruchou. Pojďme se tedy podívat, co to obsedantně kompulzivní porucha vůbec je.

OCD je zvláštní porucha chování. Člověka, který trpí touto poruchou, trápí nepříjemné myšlenky. Úlevu od nich nalézá tak, že se neustále ujišťuje a opakovaně provádí nějakou činnost. Neustále myje jednu skleničku, i když je čistá, luxuje pod lednicí, i když pod ní nejsou žádné drobky ani prach, nebo se neustále strachuje, že je doma nepořádek a stále dokola uklízí uklizené, možná dokonce sterilně čisté.

I když si třeba člověk uvědomuje, že jsou jeho myšlenky nesmyslné, nemůže je potlačit, zastavit. Už jen z toho důvodu jsou velmi nepříjemné a bývají spojené s pocity úzkosti.

Obsedantně kompulzivní poruchou trpí 2 až 3 % lidí, což je asi každý 42. člověk. Díky narůstající komunikaci na sociálních sítích, postupné sociální izolaci a ke zvýšenému dohledu rodičů vůči dětem je možné, že toto číslo je v české společnosti daleko větší. To vše ještě zvyšuje fakt, že lidé, kteří mají poruchu OCD, se stydí o ní mluvit. Přestaňte se tedy bát a pokud rysy OCD u sebe pozorujete, vyhledejte pomoc profesionála. Tato porucha se totiž dá celkem běžně léčit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články