Opojná levandule: Ve středověku se v ní ženy koupaly, aby byly krásné, dnes se z ní dělá čaj, který uklidňuje

Levandule je královnou polí.
Zdroj: Pixabay
Levandule je královnou polí.Pohled na levandulové trsy je neskutečný.Levandulový olej má protizánětlivé účinky.Čerstvě sklizená levandule krásně voní.+ 1 fotka+ 2 fotky

Krása levandule nespočívá v jednotlivých rostlinách, ale v bohatém porostu, kdy sytě fialové květy zkrášlí každou skalku či zahrádku, navíc příjemně voní a léčebné účinky rostliny jsou nesporné.

Redaktor
Redaktor 21. 09. 2018 08:53

Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.

Již od dávných dob byla levandule také užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkostech a depresích. Pro svou schopnost zlepšit náladu byla považována za antidepresivum.

Z její široké škály uplatnění slouží i dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Poradí si i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna nebo hysterické stavy.

Levandulová vůně má srovnatelné účinky jako léky na spaní. Dokonce spánek prohlubuje, a tím ho dělá kvalitnější. Také uvolňuje hladké svalstvo trávicího ústrojí, podoruje tvorbu žluči, a tím zlepšuje trávení. Působí i proti nadýmání.

Nutno podotknout, že levandulový olej má protizánětlivé účinky, levandulová limonáda dokonalou chuť a v neposlední řadě už naše babičky používaly levanduli na odpuzování molů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články