Opravdu tradiční Vánoce: Jak vypadal Štědrý večer, když naše babičky tahaly kačery?

Nesměla chybět fotografie se stromečkem.
Zdroj: youtube
Dárky se sháněly mnohem hůře.Půst se drží v mnoha rodinách dodnes.Stromek obstarával muž.Děti se zabavily venku na sněhu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Novodobé Vánoce se vůbec nepodobají těm, na které byli zvyklí naši předkové. Jakmile začne advent, začneme panikařit, že nemáme ani jeden dárek, nestíháme péct cukroví, nemáme uklizeno, stromeček si vesele roste v lese a kapr plave v rybníce. Na Štědrý den pak vyčerpaní usedneme ke stolu a únavou nám div hlava nespadne do mísy se salátem.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 12. 2019 08:00

Tradiční české Vánoce tak, jak je pamatují naši prarodiče, se nesly v duchu klidu a ve znamení setkávání se s příbuznými a přáteli. Společně stráveným časem se druhým projevovala úcta, láska a přátelství, a to u svátečně vyzdobeného stolu.

Od rána na nohou

Už od rána se doma kmitalo. Hospodyňka vařila čočku, hrách, rybí polévku a pekla houbového kubu. Hlava rodiny, hospodář, měl na starost kapra a strom, který pak děti vyzdobily. Celý den se také všichni postili, aby viděli zlaté prasátko. Půst byl ukončen první večerní hvězdou. Spolu s ní se také zapálila svíčka a šlo se ke stolu jíst. Od večeře se nesměl nikdo zvednout, věřilo se, že by se rodina na budoucí rok nesešla celá.

Sudý počet jedlíků

Samotné stolování také mělo své tradice. U stolu vždy muselo být prostřeno pro sudý počet jedlíků. Vykládala se totiž pověra, že kolem domů prochází smrt a nahlíží do oken. Jakmile spatřila lichý počet lidí, další rok si pro jednoho přišla. Byl-li tedy počet skutečně lichý, na stole bylo o jeden talíř navíc.

Modlitba a vzpomínka

Než se začalo jíst, rodina se pomodlila a společně zavzpomínala na uplynulý rok, na věci dobré i špatné. Každý měl také pod talířem schovanou rybí šupinku. Ta měla přinést bohatství. Staré zvyky také tradují, že pakliže se chce dívka vdát, musí si schovat devět patek od vánoček. Svatba ji pak nemine.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články