Oscaři 2019: 5 hereček nominovaných za hlavní roli. Která z nich si podle vás sošku odnese?

Ve filmu si Lady Gaga zahrála neznámou talentovanou zpěvačku Ally, kterou objeví slavná country hvězda Jackson Maine (Bradley Cooper).
Zdroj: archiv
Role britské královny Anny, za níž obdržela nominaci na Oscara, se Colmanová zhostila skvěle.Kvůli roli, která je podle režiséra Yorgose Lanthimose náročná, komplexní a na herce klade ty největší nároky, dokonce herečka neváhala přibrat patnáct kilogramů. Olivia Colmanová ve filmu Favoritka.Mladá Mexičanka dokonale ztvárnila mixtéckou hospodyni Cleu, která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City, a vysloužila si tak nominaci na prestižní ocenění.+ 7 fotek+ 8 fotek

Nejen filmovými fanoušky každoročně toužebně očekávaná událost je za dveřmi. Už v neděli 24. února se dozvíme, komu letos Akademie filmového umění a věd nejprestižnější cenu udělí. Kategorií je celá řada, my vám ale tentokrát chceme představit adeptky na cenu za nejlepší ženský herecký výkon, i filmy, ve kterých si zahrály.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 17. 02. 2019 08:00

Yalitza Apariciová (25) – film Roma (Roma)

Ženou, která přitahuje zaslouženou pozornost, je bezesporu mladá Mexičanka, o které jste nejspíš nikdy neslyšeli. Yalitza Apariciová totiž není profesí herečka, ale vychovatelka. Možná i to je důvod, proč ve filmu Roma tak dokonale ztvárnila mixtéckou hospodyni Cleu, která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City, a vysloužila si tak nominaci na prestižní ocenění. Pokud jste černobílé drama oscarového režiséra a scenáristy Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Potomci lidí, Mexická jízda) ještě neviděli, určitě byste si ho neměli nechat ujít. Cuarón v něm vzpomíná na vlastní dětství a vytváří živý a procítěný portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie v politickém chaosu 70. let.

Lady Gaga (32) - film Zrodila se hvězda (A Star Is Born)

Naopak nikomu asi příliš nemusíme představovat americkou popovou zpěvačku, textařku, herečku a producentku italského původu s uměleckým pseudonymem Lady Gaga, vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta. Ta si nominaci vysloužila za hlavní roli v americkém romantickém hudebním dramatu z roku 2018, které je remakem stejnojmenného filmu z roku 1937. V něm si Lady Gaga zahrála neznámou talentovanou zpěvačku Ally, kterou objeví slavná country hvězda Jackson Maine (Bradley Cooper). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.

Olivia Colmanová (45) – film Favoritka (The Favourite)

Britskou herečku a především komičku u nás ještě nedávno téměř nikdo neznal. Snad jen fanoušci sitcomu Black Books. Ostatní ji mohli zaznamenat až před osmi lety ve filmu Železná lady, kde si zahrála po boku Meryl Streepové. V témže roce se objevila ještě jako pokorná a týraná Hannah ve filmu Tyranosaurus. Jinak účinkovala spíše v televizních filmech a seriálech. To se ale teď může změnit. Role britské královny Anny, za níž obdržela nominaci na Oscara, se Colmanová zhostila skvěle. O tom svědčí i Zlatý glóbus pro nejlepší komičku, který letos v lednu obdržela. Kvůli roli, která je podle režiséra Yorgose Lanthimose náročná, komplexní a na herce klade ty největší nároky, dokonce neváhala přibrat patnáct kilogramů.

Glenn Closeová (71) – film Žena (The Wife)

Šarmantní americká herečka, scenáristka a producentka, která má na svém kontě desítky filmových rolí a také celou řadu oscarových nominací, z nichž zatím ale žádnou neproměnila. Nejvýraznější rolí, ve které si ji stoprocentně vybavíte, je role maniakální módní návrhářky Cruelly De Vil ve dvojici hraných disneyovek 101 a 102 dalmatinů, která jí přinesla popularitu a finanční zajištění. Tentokrát se ale ve švédsko-britsko-americkém dramatu úspěšně zhostila role plaché Joan, manželky spisovatele Joea Castlemana (Jonathan Pryce), s nímž se vydává do Stockholmu, kde si její muž má převzít Nobelovu cenu za literaturu. Už cestou ale začíná napětí mezi ním a Joan postupně stoupat. Velká mediální pozornost a dotěrní novináři nejsou Joan vůbec příjemní. Její nová role, kterou jí situace přisoudila, začíná záhy na povrch vynášet dlouho potlačované věci.

Melissa McCarthyová (48) - film Can You Ever Forgive Me?

Americká komička se zkušenostmi ve filmu, v televizi i v divadle se do podvědomí diváků zapsala především rolí geniální kuchařky Sookie v seriálu Gilmorova děvčata, která ji dostala na vrchol. Na svém kontě má McCarthyová už celou řadu ocenění. Její asi nejlepší rolí je role Megan v komediálním kasovním trháku Ženy sobě, která jí přinesla nominace na cenu Oscar, BAFTA, Cenu kritiky a SAG Award™. V roce 2012 získala filmovou cenu MTV za Komediální výkon roku. Hlavní roli ztvárnila také v komediálním seriálu Mike a Molly, který jí přinesl cenu Emmy za Nejlepší ženský komediální výkon. Nyní září v životopisném komediálním dramatu s názvem Can You Ever Forgive Me?, jehož režie se ujala Marielle Heller. Jde o příběh spisovatelky Lee Israel, která se snaží napsat dobrou knihu, o její rukopisy ale není zájem. A tak se rozhodne vytvářet plagiáty klasických děl světové literatury a vydávat je za svoje. To vše za přihlížení svého nejlepšího přítele Jacka (Richard E. Grant), umírajícího na AIDS.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články