Perličky z natáčení filmu Pelíšky. Co bylo a nebylo ve scénáři, jak probíhalo samotné natáčení a jak velký je opravdu medvěd kodiak?

Natáčení filmu Pelíšky neušlo mnoha vtipným improvizacím, které nakonec ve filmu zůstaly.
Zdroj: space film
Natáčení filmu Pelíšky neušlo mnoha vtipným improvizacím, které nakonec ve filmu zůstaly.Na natáčení panovala pohoda.Kodet svou roli ani nemusel hrát. Opravdu tak cholerický byl i v reálu.Jedna ze slavných scén filmu.+ 1 fotka

Opakují je rok co rok na Vánoce a jejich obliba rozhodně neklesá. Hlášky jako: kde soudruzi z NDR udělali chybu, maminko, ty nám jenom hoříš nebo bolševický nok zlidověly. O čem je řeč? O nesmrtelné a zároveň smutné komedii Pelíšky. Jak probíhalo natáčení této klasiky a co bylo výsledkem skvělé improvizace geniálního hereckého obsazení, které ve filmu vidíme?

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 24. 05. 2018 13:57

Scéna, kdy si Miroslav Donutil (Šebek) zapálí skleničku s vodkou a po jejím vypití vyfoukne hořící plamen, se nacvičovala celý den. Protože byla nebezpečná, asistovali při ní dokonce pyrotechnici. Za Donutilem stál celou dobu asistent režie s autogenem, ale trik se nepodařilo zcela zakamuflovat a pozornému oku diváka tak neunikne vykukující kousek autogenu za hercovou hlavou.

Režisér Jan Hřebejk přišel roku 1996 na představení do Divadla Na Zábradlí, kde na konci pogratuloval hlavní hvězdě Emílii Vašáryové (Krausová) a zeptal se jí, zda by si nechtěla zahrát v jeho připravovaném filmu. Požádala ho, ať jí pošle scénář, ale po jeho přečtení se jí ozval producent, že je to s filmem nahnuté, jelikož nemají dost financí. Vašáryová odpověděla, že si v něm ale zahrát chce a je jí jedno, jaký bude její honorář. Klidně by v něm prý hrála i zadarmo.

Slavná hláška Stelly Zázvorkové - ,,a skláři nebudou mít co žrát“, ve scénáři nebyla. Byla to Zázvorkové improvizace.

Stejně tak nebyla ve scénáři ani prskavka v drdolu Simony Stašové, kterou jí do drdolu dal Bolek Polívka. Reakce Stašové u zrcadla je autentická. Režisérovi se scéna tak moc líbila, že ji ve filmu nechal.

Ve scéně, kdy se hádá Václav (Bolek Polívka) a Šebek (Miroslav Donutil) o velikosti medvěda kodiaka, má pravdu Donutil. Kodiak dorůstá velikosti kolem 3,2 metru. Když se postaví na zadní a zvedne přední tlapy, tak doopravdy dosáhne výšky až 4 metrů.

Autor knižní předlohy Hovno hoří! Petr Šabach vycházel při psaní z příhod, které skutečně v mládí zažil. Přiznal také, že filmová postava malého Péti je právě on sám jako pozorovatel tehdejších událostí.

Podle názvu filmu byla pojmenována vodka „Pelíškovka“, která má obsah alkoholu 60 %.

Simona Stašová nenosila během natáčení žádnou paruku. Její dlouhé, krásné vlasy stočené v drdolu jsou opravdu její.

Představitele otce Krause nemohl režisér Hřebejk dlouho najít. Věděl, že role je jako ušitá pro Jiřího Kodeta, ale před lety spolu točili a nerozešli se v dobrém. Režisér nakonec našel odvahu a Jiřího Kodeta oslovil. Tomu zpočátku role moc nešla, bylo to způsobeno především nově udělanými zuby, které ho bolely a také trochu šišlal. I díky názoru Jiřího Krejčíka ale zůstal režisér trpělivý a Jiří Kodet nakonec ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí.

Kodet roli cholerického Krause ani hrát moc nemusel. Prý takový opravdu byl.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články