Pět nejlepších Murakamiho knih: Slavný spisovatel slaví sedmdesátku

Murakami je současný populární japonský spisovatel a překladatel.
Zdroj: facebook
Kafka na pobřežíKonec světaKomturova smrtNorské dřevo+ 2 fotky+ 3 fotky

Haruki Murakami: narodil se 12. ledna 1949 v Kjótu, je jedním z nejpopulárnějších japonských spisovatelů a překladatelů. Oba jeho rodiče byli učiteli japonské literatury, on byl od dětství ovlivněn západní literaturou a hudbou – např. spisovateli Kurtem Vonnegutem a Richardem Brautiganem.

Redaktor
Redaktor 11. 01. 2019 19:39

Mnoho jeho románů má hudební námět a tituly odkazují na klasickou hudbu. Je těžké vybrat pouze pět nejlepších knih, ale pokud si nějaké jeho dílo chcete přečíst, shrnuli jsme je za vás, abyste to měli lehčí.


Kafka na pobřeží

Jmenuje se Kafka Tamura, je to nejdrsnější patnáctiletý kluk na světě: a vydává se na dlouhou cestu, obrazně i doslova. Odchází z otcova domu – jeho putování i pokus o nový život jsou metaforou pro vnitřní proměnu. Odejde tam, kde jej nikdo nezná a kde on nikoho nezná. Nikdo se ho neptá, kde se vzal. Začne pracovat v knihovně pod dohledem pana Óšimy, pozná slečnu Saeki, žijící ve vzpomínkách na tragicky zesnulého milence. Okusí mnoho bolesti, ale i lásky…


Konec světa

Příběh se odehrává ve dvou paralelních světech: v moderním nočním Tokiu a v jakémsi světě představ, kde neplatí minulost ani budoucnost. Hlavním hrdinou je specialista na kódování počítačových dat: přijme na první pohled normální zakázku, ale vzápětí se stane klíčovým prvkem v jakési podivné hře. Nemá ani tušení, že se ocitl na okraji propasti, která je mnohem hlubší, než by čekal. Murakami vypráví o cestě do temnot, která se skrývá za nablýskanou reklamní realitou našeho života.



Komturova smrt

Vypravěčem románu je výjimečný portrétista, který umí vystihnout tvář člověka tak, aby se líbil sám sobě. Jednoho dne jej navštíví muž bez tváře, se žádostí, aby mu také nakreslil portrét. Jeho rovnováhu vezme i portrétistova žena, která jej opouští. On se snaží naleznout rovnováhu v horské samotě, odhodlaný skoncovat s tvorbou podobizen. Ale pak přichází nabídka, která se neodmítá… Jaká tajemství skrývá obraz Komturova smrt? A co je špatného na umělci ztvárňujícím jenom to nejlepší z nás?


Norské dřevo

Fantastický, tragický, romantický – takový je milostný příběh v Norském dřevu, jehož název byl inspirován skupinou The Beatles. Murakami zde brilantně vykreslil směsici japonských reálií, psychologických portrétů hrdinů a scén vášně a nespoutaného sexu. Čtyřicetiletý hrdina se zde ohlíží na dobu, kdy mu bylo dvacet a kdy se začínal potýkat se životem samotným.


Kronika ptáčka na klíček

Hlavní hrdina Tóru Okada žije se svou manželkou Kumiko na předměstí Tokia. Protože neměl ve svém životě jasno, dal ve svém vcelku dobrém zaměstnání výpověď. Jeho život náhle narušuje telefonát neznámé ženy. Rozvíjí se zde detektivní zápletka, příběh na hranici mezi realitou, sny a vzpomínkami. Román o lásce a osamělosti, melancholii, jemném humoru a mnohem více…


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články