Po festivalech v Cannes a Karlových Varech míří mužské akvabely na plátna českých kin

Mužské akvabely jsou atraktivním tématem
Zdroj: Utop se nebo plav
Film překvapí skvělými hereckými výkonyVtipná komedie vás pobavíMužské akvabely jsou atraktivním tématemFrancouzská komedie je zárukou kvalitního humoru+ 1 fotka+ 2 fotky

Pod názvem Utop se, nebo plav se na konci prosince objeví v české distribuci snímek, který se stal hitem francouzských kin. Ještě předtím dokázal nadchnout jak náročné canneské publikum, které mu tleskalo vestoje, tak pobavit i dojmout české diváky na závěr filmového festivalu v Karlových Varech.

Petra Járková
Petra Járková 10. 12. 2018 13:18

Francouzská hořká komedie pracuje s divácky vděčným motivem hrdiny, který se snaží odrazit ode dna a dostat se zpátky do života. Možná proto, že nemá co ztratit, odpoví depresemi a krizí středního věku trpící Bertrand na inzerát, který hledá člena družstva mužského synchronizovaného plavání.

Dostává se tak do skupiny životem podobně semletých, ale zároveň sympatických „ztroskotanců“, jejichž snaha udržet se doslova i obrazně na hladině přináší řadu tragikomických příhod. Režisér, scénárista a herec Gilles Lellouche, jehož je Utop se, nebo plav po práci v tvůrčích tandemech de facto režisérským debutem, obsadil do hlavních rolí typově rozdílné hvězdy současného francouzského filmu.

Jakkoli je film hodně o týmovosti ducha a dokonalé „synchronizaci“ všech hlavních hrdinů, režisér přiznává, že před natáčením záměrně nepodnikal s herci žádná soustředění či zkoušky: „Myslím, že když se herci předem tolik neznají, dokáží pak daleko lépe vytvořit na place jistou zdravou dávku jiskření a určitého tření, která je navzájem stimuluje a je spíše ku prospěchu věci.“

Zda se ono kouzlo povedlo, to mohou čeští diváci posoudit od 27. 12. 2018, kdy snímek vstupuje do široké sítě kin díky distributorovi Bohemia Motion Pictures. Nyní se film, který si premiéru odbyl na letošním Francouzském filmovém festivalu, představuje v krátké ukázce, kterou můžete zhlédnout ZDE.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články