Podívejte se na speciální bankovky a pamětní mince: V roce 2019 česká koruna oslaví 100 let

Samostatné Československo své oslavy již zakončilo. I k této příležitosti ČNB vydala speciální pamětní i oběžné mince a lidé je přijali velmi kladně. V tomto roce se pak chystá další speciální událost, a to oslava 100. výročí vzniku samostatné měny. Co přinese Rok koruny?

V době vznikajícího samostatného československého státu byla v oběhu rakousko-uherská měna, která byla kvůli válečným výdajům a kolísavé ekonomice značně nestabilní. Po 28. říjnu 1918 se tedy začalo vehementně řešit zavedení měny nové. Tímto úkolem byl pověřený tehdejší ministr financí Alois Rašín a jeho spolupracovník Vilém Pospíšil.




Jednou z otázek také bylo, jak se nová měna bude nazývat. Navzdory tomu, že se Československo stalo republikou, se nové peněžní jednotce ponechal název „koruna“.


K tomuto slavnostnímu okamžiku se bude pořádat řada výstav (ta s názvem „100 let československé koruny“ bude na Pražském hradě k vidění od 1. února), vytisknou se pamětní mince a setkat se budete moci i se speciální oběžnou stokorunou.


Ze svých vlastních zlatých zásob ČNB nechala vyrobit největší zlatou minci v EU a druhou největší na světě. Hodnota tohoto „penízku“ je 100 milionů korun. Minci si můžete prohlédnout na výše zmíněné výstavě.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články