Záhadný nález na hoře Ararat. Nalezli snad vědci Noemovu archu?

Jak mohl Noe nalodit tolik zvířat na jednu loď?
Zdroj: pixabay
Jak mohl Noe nalodit tolik zvířat na jednu loď?Bible i korán se zmiňují o její velikostiArcha měla zachránit veškerý život na zemiOpravdu se tato událost a tragedie stala?+ 1 fotka

Biblickým příběhům se nikdy nepřikládal moc velký význam, často je lidé měli spíše za obyčejné báchorky a jakési pohádky. Expedice čínských a tureckých vědců se jednomu z biblických příběhů snažila přijít na kloub a začala důkladně prozkoumávat slavnou horu Ararat, kde měla při velké potopě přistát Noemova archa. Opravdu nalezli slavnou relikvii?

Redaktor
Redaktor 30. 05. 2019 09:00

Ten příběh je znám po celém světě. V Bibli se píše, že Bůh byl na lidi a svět velice rozhněván a rozhodl se začít s nimi znovu a od píky. Především chtěl lidi potrestat za jejich hříšné chování. Seslal tedy na svět obrovskou potopu, která měla zahubit vše živé. Jedinou rodinu, kterou varoval a vybral si ji, byla Noemova rodina, která jako jediná nebyla zkažená. Bůh tedy uložil Noemu velký úkol. Měl postavit obrovskou archu, do které nalodí všechna zvířata světa po párech. Takto začnou nový život na zemi.

Jak velká byla archa?

Bible se dokunce zmiňuje o tom, jak velká archa byla. Její délka měla být tři sta loktů, šířka padesát loktů a výška třicet loktů. Měla mít světlík a celkem tři paluby. Ne vždy mají archeologové tak konkrétní údaje. Neměla sloužit k plavbě. Její úkol byl jediný. Udržet se na hladině a nechat se nést vodou. Když po čtyřicetidenním lijáku a stopadesátidenních záplavách vody klesly, dotkla se pevné země i loď. Bible praví, že sedmnáctého dne sedmého měsíce archa spočinula na pohoří Araratu“.

Nalezli archu?

Skupina vědců, kteří šli Ararat prozkoumat, říká, že opravdu nalezli na hoře cosi, co by mohlo Noemovu archu připomínat. Dřevěný nález v zemi, který archeologové objevili, je rozdělen na několik oddělení, která mohla být využívána jako prostory pro ustájení zvířat. Svým tvarem také opravdu loď připomíná. Vše je zatím ve fázi zkoumání, ale kdyby se potvrdilo, že se opravdu jedná o Noemovu archu, znamenalo by to, že bychom biblickým příběhům měli věnovat mnohem větší pozornost, než jakou jsme jim dávali doposud. O arše se zmiňuje také Korán. Korán také říká, že archa přistála na Araratu a s Biblí se shoduje i v rozměrech.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články