Před 114 lety se narodil Jan Werich: Co jste nevěděli o slavné pohádce Byl jednou jeden král, kde exceloval?

Pohádka Byl jednou jeden král je známá i pod názvem Sůl nad zlato
Zdroj: Youtube
Slaneček je na obou záběrech na jiné straněPohádka Byl jednou jeden král je plná skrytého humoruV pohádce exceloval i skvělý Vlasta BurianJan Werich byl skvělým hercem+ 2 fotky+ 3 fotky

Pohádka Byl jednou jeden král má nesčetně příznivců a nejednoho diváka chytla za srdce. Všichni milují Marušku, která chytrým způsobem přivedla k rozumu svého pošetilého otce. Pana krále si zahrál právě legendární umělec Jan Werich, který by dnes býval oslavil 114. narozeniny. Co se ale v tomhle oblíbeném filmu nepovedlo a jaké v něm mohou diváci najít chyby?

Redaktor
Redaktor 05. 02. 2019 20:42

Nejprve se pojďme podívat na ty největší chyby, které pozorné oko diváka jistě za těch několik desítek let, co je pohádka vysílána, nepřehlédlo.

Scéna v bažině

V nepříjemné situaci, a to při tom, kdy se král topí v bažině, diváci vidí, že je uvězněn pouze po pás, když ovšem z prokleté bažiny vyleze, je od bahna špinavý celý, jako by se potápěl.

Scéna s odhozeným slanečkem

V této scéně se král naštve a odhodí slanečka na zem. Ten dopadne nalevo od psa, v dalším záběru ovšem leží slaneček vedle pejska z druhé, tedy pravé strany.

Scéna nakládání zlata

Ani tento záběr se nevyhnul chybě. Když král s komořím nakládají zlato v královské pokladnici, najednou ze záběru zmizí závěs, který měli nad hlavami.

I když se ani pohádky nevyhnou pár chybičkám, nenechejte si zkazit jejich jedinečnou atmosféru a dívejte se na ně dál, chyby nechyby! Vždyť excelentní výkon Jana Wericha a Mileny Dvorské za vaši pozornost bezpochyby stojí.

No a teď se podívejme na zajímavosti, které jste možná o oblíbené pohádce také nevěděli.

Milena Dvorská se do pohádky dostala náhodou

Herečka Milena Dvorská si šla po představení pro podpis k Janu Werichovi, který se chystal natáčet pohádku Byl jednou jeden král. S Dvorskou si hned vyměnili adresy, jelikož se na roli Marušky hodila. Adresu oba ztratili, a tak dostal Werichův dobrý přítel instrukce, jak filmovou Marušku najít a našel.

Legrace musí být

Pohádka původně nebyla vůbec veselá, ale Jan Werich v ní prosadil více humoru, a to i toho skrytého, takže když šli rodiče s dětmi do kina, uchechtávali se hlavně rodiče.

Inspirace k tvorbě

Autorem scénáře je Jiří Brdečka. Ten si sehnal veškeré dostupné materiály týkající se motivu pohádky z různých koutů světa a na základě toho vytvořil tu naši - Byl jednou jeden král.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články