Před 74 lety zahynul autor Malého prince — Antoine de Saint-Exupéry. Jaká smrt ho potkala?

Antoine de Saint-Exupéry miloval létání, stalo se mu však osudným.
Zdroj: Instagram.com
Malý princ podává květinu.Malý princ je oblíbenou pohádkou i mezi dospělými.Pohádkový příběh Malý princ je oblíben po celém světě.Před 74 lety zahynul autor Malého prince — Antoine de Saint-Exupéry+ 1 fotka+ 2 fotky

Celým jménem Antoine-Jean-Babtiste-Marie-Roger de Saint-Exupéry, narodil se v Lyonu a tragicky zahynul v létě 1944, patrně sestřelen německým letadlem v prostoru Korsiky nebo nad Alpami.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 07. 2018 11:16

 Jeho rodiče byli vikomt de Saint-Exupéry a Marie de Fonscolombe. V r. 1904 však otec zemřel a matka se s Antoinem a jeho čtyřmi sourozenci uchýlila k Antoinově babičce na zámek La Mole. Zde a později na zámku Saint-Maurice de Rémens nedaleko Lyonu trávil Antoine své šťastné dětství, vyplněné především hrami, cestami za objevy v blízkém okolí a přemýšlením o nejrůznějších technických vynálezech. V roce 1908 nastupuje do školy v Lyonu, odkud přechází v r. 1909 do jezuitské koleje Saint-Croix v Le Mans, kde před lety studoval i jeho otec. V roce 1912, když byl Antoine na prázdninách opět v Saint-Maurice, dojížděl na několik kilometrů vzdálené letiště v Ambérieu, kde začal trénovat letectví.

Jeho život i tvorba jsou mimořádně sourodé, obojí určuje Saint-Exupéryho povolání letce, ale i psychické založení hluboce citlivého a ušlechtilého člověka. Po studiu na námořní škole, které ho nijak nenadchlo, sloužil jako voják u letectva, kde propukla jeho vášeň pro létání. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Exotická prostředí, v nichž se ocitají jeho letečtí hrdinové, důvěrně znal, neboť se pohyboval na linkách Toulouse - Dakar, Casablanka - Timbuktu, Buenos Aires - Ohňová země; pokusil se i o rekordní lety a několikrát havaroval. Po vypuknutí 2. světové války si doslova vynutil vstup do řad válečných pilotů, který mu byl pro jeho věk odpírán. Jeho dvacetiletou leteckou dráhu završila tragická smrt, která jeho život i dílo korunovala heroickou slávou. 

Saint-Exupéryho literární dílo je apoteózou mravních hodnot člověka. Třebaže skeptik, prožívající trvalou bolestnou úzkost ze zmechanizované, odlidštěné civilizace, neustále osvědčuje optimistickou víru v to nejlepší v člověku i v lidském společenství. Jeho dílo, pateticky vášnivé a myšlenkově hluboké, vzbudilo už od prvních knih živý čtenářský ohlas. Po novele Letec vydal romány Kurýr na jih, Noční let, Země lidí (s ústředním motivem ztroskotání nad pouští, které zažil na vlastní kůži) aj. Velmi známá je jeho básnická pohádka Malý princ. Některá díla (Citadela, Dopis rukojmímu, deníky, korespondence atd.) vyšla až po autorově smrti.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články