Předávání filmových cen Oscar je plné rekordů a zajímavostí. Kdo pronesl nejkratší řeč v dějinách ceremonie a jací jsou největší smolaři filmové historie?

Zlatá soška rytíře je nejprestižnější filmařskou cenou
Zdroj: pixabay
Zlatá soška rytíře je nejprestižnější filmařskou cenouOscar je velice prestižní cenaHistorie předávání je plná jak rekordmanůTak smolařů+ 1 fotka+ 2 fotky

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech klepe na dveře a toto krásné lázeňské město se na pár dní stane středobodem světového filmového světa. Tyto dny se označují jako svátek filmu. Největším svátkem filmového světa je bezesporu předávání filmových cen Oscar. Po této zlaté sošce prahne nejeden filmař. Tato prostinká pozlacená soška otevírá dokořán dveře slavného Hollywoodu komukoliv, kdo ji dostane. Předávání sošek v Hollywoodu se traduje už od roku 1929. Je tedy jasné, že za tu dobu se událo pár trapasů, rekordů a zajímavostí. Zde máme výčet některých z nich.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 25. 06. 2018 21:15

Na první slavnostní galavečer předávání stála vstupenka pouhých pět dolarů.

Výroba sošky není vůbec jednoduchý proces. Oscar měří 34,5 centimetrů, váží téměř 4 kilogramy. Původně se Oscar vyráběl primárně z bronzu a pozlacoval 24karátovým zlatem, dnes se však dělá ze slitiny cínu, mědi a antimonu a jeho zlatý povrch simuluje kombinace niklu, stříbra a zlata. Sošky dělá firma ze Chicaga, která každý rok vyrobí 50 kusů. Výroba trvá až měsíc a odlití jednoho kusu zaměstná až 12 lidí na 5 hodin. Výrobní cena této sošky dosahuje přibližně 150 dolarů, což je v přepočtu na české koruny dnes asi 3 000. Přesto je však pochopitelné, že symbolická cena sošky je nevyčíslitelná a její hodnota je nepopsatelná. Kdo by však vůbec pomyslel na to, že by Oscara prodal, když se jedná o ten nejvyšší vrchol ve filmové branži?

I tak se občas hvězdám ztratí, jako například herečce Angelině Jolie, která takto o svou sošku přišla. Jednoduše svou sošku někam založila.

A jdeme na pár rekordů

Absolutní (a dodnes nepřekonaný) rekord v počtu nominací a v získání zlatých sošek drží Walt Disney. Obdržel neuvěřitelných 26 sošek a 59 nominací!

Za rekordmany můžeme dnes označit i ty filmy, které jako jediné získaly Oscary rovnou v pěti hlavních kategoriích. A to za nejlepší film, herečku v hlavní roli, herce v hlavní roli, scénář a režii. Povedlo se to pouze filmům Stalo se to jedné noci, Pán prstenů: Návrat krále, Mlčení jehňátek a Přelet nad kukaččím hnízdem českého režiséra Miloše Formana.

Nejkratší děkovnou řeč v dějinách předávání cen pronesl Alfred Hitchock. Tehdy do mikrofonu pronesl pouze: „Thank you“.

Nejdelší stand up ovation si vysloužil tehdy již starý Charles Chaplin, který si do Hollywoodu přijel pro Oscara za celoživotní dílo. Ovace trvaly neuvěřitelných 12 minut. Chaplina to dojalo k slzám. Do Hollywoodu přijel s tím, že už o něj není zájem.

Nejmladší vítězkou v historii Oscarů se stala v roce 1973 americká herečka Tatum O’Neal, která sošku získala za vedlejší roli ve filmu Papírový měsíc v pouhých 10 letech.

Naopak nejstarším držitelem prestižního ocenění se stal kanadský herec Christopher Plummer, který si odnesl zlatou sošku v celých 82 letech. Stalo se tak v roce 2012 za vedlejší roli ve filmu Začátečníci.

A teď k těm smolařům

Největším smutným rekordmanem je skladatel Kevin O’Connell, který byl na Oscara nominován celkem dvacetkrát, přesto se mu nepodařilo ani jednu nominaci proměnit v zisk sošky.

Vedle Oscarů se také uděluje cena jménem Zlatá malina. Dostávají ji naopak ti nejhorší. A ušetřeny nejsou ani velké hvězdy. Například Kevin Costner se svým filmem Postman jeden čas Maliny doslova ovládl. Cenu vyhrál za nejhorší film, nejhorší scénář a nejhorší herecký výkon v hlavní roli. No jo, občas se to nepovede. Halle Berry byla možná jediná hollywoodská star, která si pro Zlatou malinu přišla osobně. Předávání této ceny vzala s nadhledem a s humorem a všechny přítomné velice pobavila.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články