Přemýšleli jste někdy nad tím, jak to ti lidé dělají, že se stanou astronauty? Chcete se jím stát také? Tak do toho. Šance máme všichni stejné

Je opravdu malá pravděpodobnost, že byste se stali reálným kosmonautem. Pár šancí na úspěch ale opravdu všichni máme
Zdroj: zdroj: pixabay
Koho by nelákalo se proletět vesmíremvidět jiné planetyprojít se po měsíciByl to dětský sen každého z nás+ 1 fotka+ 2 fotky

Stát se astronautem je dětským snem nás všech. Kdo by nechtěl letět vesmírem, zažít stav beztíže nebo se dokonce projít po Měsíci? Šance stát se astronautem máme všichni stejnou – malou. Opravdu jen pár vyvolených na své tělo navlékne skafandr.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 27. 04. 2018 12:41

Co tedy takovýto uchazeč musí splňovat?

Musí být dokonale zdravý. Adepti na vesmírný výzkum se tedy musí velice podrobně naučit, jak funguje jejich tělo a jeho fyziologii. Musí to vědět. Prostředí ve vesmíru je pro člověka velice přetěžující a nehostinné. Kdyby se mu v raketě udělalo zle, musí vědět, co mu je, jak nevolnost léčit a jaký dopad má nevolnost na jeho tělo. Tak daleko od země je totiž odkázán pouze na sebe, popřípadě na vysílačky, které jej pojí se zemí. Když by bylo nejhůře, musí své symptomy popsat velice důkladně, aby mohli lékaři na zemi nemoc rozpoznat a pomoci mu. Největším a nejčastějším problémem kosmonautů bývá kosmická nemoc, kdy tělo reaguje na změnu prostředí a na stav beztíže velkou nevolností.

Pilot, nebo vědec?

V začátcích vesmírných letů se na oběžnou dráhu dostávali v USA zejména zkušení piloti s vysokoškolským vzděláním ukončeným alespoň základní vědeckou hodností a s minimálně 1500 nalétanými hodinami. Hraniční věk pro kosmonautiku je stanoven na 40 let a výška nesmí přesáhnout 178 cm. Adepti musejí dokázat znalost astronomie, astrodynamiky a astronavigace. Technika jde ale stále kupředu, takže špičkoví piloti pomalu uvolňují křesla v raketách špičkovým vědcům, kteří musejí projít tvrdým předletovým výcvikem.

V Rusku byste měli větší šanci

V USA jsou podmínky pro tento obor opravdu přísné. V někdejším Sovětském sbazu tak přísní nebyli. Stačila vysoká škola a pilotní průkaz a už člověka vyslali. Sověti totiž na rozdíl od Američanů svým kosmonautům neumožňovali rakety řídit. Posádka letu tam byla jen jako cestující v autobuse.

Jak probíhá výcvik?

Opravdu drsně. Když splňujete veškeré požadavky a do vesmírného výzkumu se přihlásíte, čekají vás náročné psychotesty. Ty odhalí, jestli byste cestu vůbec psychicky zvládli. Když projdete a budete vybráni, začne série náročných cviků a modelových situací. Například simulace stavu beztíže, nebo stavu přetížení, které vzniká během startu kosmické lodi. Pro lidský organismus je to obrovský nápor a zátěž. Aby si tělo na tuto zátěž zvyklo, musí kosmonauti podstoupit výcvik na centrifuze. V kabině umístěné na rotujícím rameni podstupují kosmonauti přetížení 5-8 G, během něhož musí plnit základní úkony.

Pobyt ve vesmíru je také obrovská zátěž na psychiku. Proto tráví kosmonauti během výcviku i několik dnů v izolované místnosti bez zvuku a světla, aby si zvykli na podmínky dlouhého pobytu ve vesmíru.

Tak co? Jdete do toho?

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články