Příčiny vypadávání vlasů: Může jít o zdravotní problémy i těsný culík

Příčiny vypadávání vlasů: Může jít o zdravotní problémy i těsný culík
Pozor na moc utažený culík.Padají vám vlasy?Změňte jídelníček.Pozor na vypadávání vlasů, může poukazovat na zdravotní problémy.+ 1 fotka

Dočasná či úplná ztráta vlasů trápí nejen maminky po porodu a ženy v přechodu, ale často také pacienty po náročnější nemoci nebo jen ženy, které si vlasy stahují do příliš těsných ohonů. Příčin vypadávání vlasů je celá řada.

Petra Járková
Petra Járková 15. 02. 2019 10:00

Příčinou mohou být zdravotní problémy nebo těsný ohon

S vypadáváním vlasů mívá problémy hned několik skupin lidí – zcela přirozené je vypadávání vlasů u novorozenců, mladých v pubertě, novopečených maminek a starších lidí. Jestliže nepatříte ani do jedné ze skupin, je třeba zpozornět a zapřemýšlet nad tím, proč vám po každém česání zůstane v kartáči chomáč vlasů. Příčin vypadávání vlasů je celá řada, nejzásadnější jsou zdravotní problémy a hormonální změny, na vině bývá často také stres nebo nedostatečná péče o vlasy. Jindy je příčina vypadávání vlasů naprosto banální, třeba to, že si je svazujete do příliš těsného culíku.

Nadměrné vypadávání vlasů zahrnuje 100 a více vlasů denně

Vypadávání vlasů je do určité míry přirozený proces – všechny typy vlasů totiž rostou, vypadávají a následně jsou nahrazeny vlasy jinými. Zdravý vlas vypadne z vlasové folikuly, ve které roste, a za čtyři až šest let je nahrazen zcela novým vlasem. Pokud jsou folikuly zdravé, vyroste vlas ve stejném místě, v němž vypadl předchozí. Každých šest let tedy máte fungl nové vlasy. Zdravé vlasy navíc povyrostou o 15 až 20 centimetrů za rok, což vychází na 0,2 až 0,7 milimetru denně. Přirozené vypadávání vlasů čítá i 100 vypadnutých vlasů denně, zatímco nadměrné vypadávání se pohybuje od 100 vlasů nahoru. Samozřejmě nedává velký smysl vlasy jeden po druhém počítat, spíše je třeba sledovat jejich vypadnuté množství při česání, sprchování nebo ráno na polštáři.

Vypadávání a houstnutí vlasů je přirozené

Pokud máte kočku nebo psa, určitě si všímáte změn v hustotě srsti zvířete. Na zimu se kožich vždy zhutní a chlupy zhoustnou, zatímco na jaře za ním proháníte vysavač na plné obrátky, a přesto nestačí všechny chlupy zachytit. Stejně jsou na tom i vaše vlasy. Intenzita jejich vypadávání se mění s ročním obdobím a nejvyšší je zpravidla na jaře a na podzim.

Snížená hladina estrogenu nedělá vlasům dobře

Jen málokterá žena po porodu si nestěžuje na vypadávání vlasů. Zatímco v těhotenství vlasy nádherně zhoustnou a ještě se navlní, v šestinedělí a později se nestačíte při ranním česání divit. Jedná se však o hormonální změnu, která je naprosto přirozená. Estrogen v organismu se totiž dostává zpět na svou běžnou hladinu, a tak dochází k velmi rychlému přechodu z fáze vlasového růstu do fáze klidové. Vážnější problémy pak ženy provázejí během menopauzy, kdy hladina estrogenu prudce klesá. Částečným řešením je změna životního stylu a jídelníčku či podpora růstu vlasů nejrůznějšími doplňky stravy. Pestrá strava zahrnující ryby a ovoce udrží stav alespoň na chvíli v normě. Pomoci může také návštěva kadeřnice, ale psychicky se připravte na to, že se bude zkracovat.

Příčiny vypadávání: zdravotní záležitosti i nešetrné zacházení

S vypadáváním vlasů mohou ale souviset i závažnější zdravotní problémy, například porucha funkce štítné žlázy. Ať už je její funkce zvýšená, či snížená, vždy se projeví na vašich vlasech. Krátkodobě se může na vypadávání vlasů podílet také nemoc provázená vysokými horečkami – v tom případě vlasy začnou vypadávat až dva měsíce po uzdravení, takže si oba jevy málokterý pacient spojí do souvislostí. Na vypadávání vlasů mohou mít vliv i některé z dlouhodobě užívaných léků, proto je vždy dobré konzultovat tyto problémy přímo s lékařem. Příčinou padání vlasů může být i nešetrné barvení a zejména odbarvování, ale také trvalá ondulace zasahující do struktury vlasu.

Problémy může vyřešit jídelníček

Řešení problémů s vypadáváním vlasů může být celá řada – abyste však zjistili, které je funkční, je třeba být trpělivý a nečekat výsledky hned první týden po změně.

A právě jednou ze změn by mohl být jídelníček bohatší na bílkoviny, vitaminy a minerály. Proti vypadávání vlasů pomáhají také vitaminy skupin B a C, železo, zinek, vápník a hořčík. Existují desítky vhodných potravin s kombinací výše uvedených látek, které udělají vašim vlasům dobrou službu – například ryby, brambory, banány, ořechy, citrusy, luštěniny nebo celozrnné pečivo.

Můžete také vyzkoušet recept, který znaly už naše prababičky – ke krásným vlasům jim pomáhala kopřiva. Jiný než kopřivový šampon tehdy prakticky ani neexistoval. Pomáhal jak s vypadáváním vlasů, tak s bojem proti lupům. Vy si můžete kopřivy uvařit a odvarem z nich vlasy proplachovat. Mají úžasné stimulační účinky a ozdraví i vlasovou pokožku. Vlasům můžete dopřát jednou za čas výživnou kúru nebo účinný zábal. Velmi příjemná je také masáž hlavy, která by měla s vypadáváním vlasů pomáhat.

Nejdůležitější je ale samozřejmě prevence, tedy šetrné zacházení, omezení fénování a volba kvalitních kosmetických přípravků. Nezapomínejte také na to, že pravidelné návštěvy kadeřnice a byť jen jemné zkrácení konečků udělají vašim vlasům nesmírně dobře.

Doporučit vám také můžeme vlasovou kosmetiku se včelími produkty. Vlasová voda s propolisem proti vypadávání vlasů kromě propolisu obsahuje speciální výtažek, který výrazně posiluje růst nových vlasů u mužů i žen již po 14 dnech. Působí jak proti vypadávání a řídnutí vlasů, tak i proti tvorbě lupů. Pokožku zkrátka dostává zpět do správné rovnováhy. Propolis působí dezinfekčně a vlasy regeneruje.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články