Proč se na svatby oblékají družičky do stejných šatů. Past na milence, nebo pozůstatek viktoriánské Anglie?

Zamysleli jste se někdy nad touto tradicí?
Zdroj: profimedia
Zamysleli jste se někdy nad touto tradicí?Na tom, aby družičky nezastínily nevěstu, však něco je.Někteří lidé totiž věří, že stejně oblečené družičky jsou pozůstatkem starověkého Říma.Teorie, že mají družičky představovat jakousi past, je odvozena od formy římského manželství zvaného confarreatio.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mívají družičky stejné šaty opravdu jako návnadu na milence, kteří se snažili na římské svatbě rozpoutat peklo? Nebo proto, že dobře vypadají na fotkách? Jedno je jasné – kořeny této tradice sahají mnohem dál, k počátkům římské říše...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 23. 06. 2018 13:32

Na tom, aby družičky nezastínily nevěstu, však něco je. Nejprve si ale objasněme, jako to bylo s těmi Římany.

Družičky jako vábnička

Někteří lidé totiž věří, že stejně oblečené družičky jsou pozůstatkem starověkého Říma. Tehdy prý měly přitahovat zlé duchy a milence s nekalými úmysly – na svatbě měli rozpoutat peklo. Houf podobně oděných žen je měl odlákat od svatebčanů a těm umožnit obřad bez přerušení.

Podle doktory Liz Gloyn, která přednáší na Londýnské univerzitě, neexistuje spojitost mezi císařskými římskými a republikánskými svatebními tradicemi.

Teorie, že mají družičky představovat jakousi past, je podle ní odvozena od formy římského manželství zvaného confarreatio.

 „Confarreatio vyžadovalo deset svědků, ale zdroje neuvádějí, že by takoví svědci museli mít stejné oblečení, navíc šlo o muže,“ vysvětlila Gloyn. „Římskou nevěstu ale doprovázela skupinka žen od jejího domu k manželovi a tyto družičky měly konkrétní kostým.“

Starořímská nevěsta nikdy nevyšla z domu bez závoje přes obličej, aby zdůraznila, že vstupuje do nové životní role.

„Nevěsta nosila tmavě žlutý závoj, který měl být dobrým znamením a který měl zdůraznit, že vstupuje do společnosti nově jako vdaná žena, proto měla hlavu zakrytou.“ Žlutý závoj také symbolizoval oheň z krbu nového domu.

Viktorie udává styl

Když tedy novodobé republikánské družičky nemají co dělat s těmi starořímskými, odkud tedy pramení touha sladit dress code?

Odbornice na odívání a textilní historii Lou Taylor poukazuje na Anglii 19. století. Podle ní družičky současného západního světa pokračují v tradici typické pro královské svatby z doby, kdy do manželského svazku vstoupila sama královna Viktorie.

„Takovéto události umožňovaly a stále umožňují veřejnosti podpořit královskou rodinu, a to zejména ve svatebním průvodu hlavním městem k Westminsterskému opatství,“ popsala.

„Královna Viktorie měla dvanáct družiček, které nosily bílé moderní šaty bez ramínek ze 40. let 19. století a měly za pravým uchem umělou růži. Byly to nejstarší dcery nejvyšší vrstvy aristokracie. [Nevěsta] jim dala brož ve tvaru orla (erbovní znak prince Alberta) s tyrkysovými kameny a perlami,“ dodala Taylor.

Stejně oblečené družičky měly také zdůraznit společenskou hierarchii, tedy autoritu královské rodiny a podřízenost hostů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články